Wytrawne racuchy z warzywami, nasionami chia, quinoa






Składniki
Racuchy ;
2 jaja
1 filet z kurczaka mały ok 200g
1 łyżka płatków quinoa
1 łyżka chia
5 rzodkiewek
3 łyżki wody lub mleka
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka sera żółtego startego
1 pasek papryki czerwonej
1 cebula czerwona
sól do smaku
pieprz do smaku
ostra papryka w proszku do smaku

olej do smażenia

SAŁATKA ;

4 pomidory
10 rzodkiewek
1 cebula czerwona
oliwa ok 4 łyżki
sól do smaku i pieprz młotkowany z kolendrą
2 szczypty czarnuszki
Przygotowanie
Mięso kroimy w małą kosteczkę.
Dodajemy do niego żółtka, przyprawy, ser i pokrojone drobno pozostałe składniki, całość mieszamy z mąką, płatkami i ziarenkami chia. Masa ma być gęsta jak na racuchy, jeśli potrzeba dodajemy mąki, lub mleka by rozrzedzić.

Pianę ubijamy na sztywno, dodajemy do masy.Mieszamy.

Na rozgrzaną patelnię, jeśli nie liczycie kalorii wlewamy olej, jeśli uważacie na tłuszcz, to smarujemy patelnię pędzlem, nakładamy łyżką placuszki i pieczemy z każdej strony na wolnym ogniu, aż się zrumienią.

SAŁATKA ;

Pomidory kroimy w kosteczkę, rzodkiewki ścieramy na tarce na grubych oczkach, dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i doprawiamy, mieszamy.











Komentarze