Tarta z serem i jabłkami w posypce z migdałów
















 CIASTO;
  • masło 1/2 kostki 200g czyli ok 100g
  • jajka 1 szt
  • cukier waniliowy 1 łyżka domowy
  • miód prawdziwy 1 łyżka
  • soda oczyszczona 2 szczypty
  • mąka pszenna 350 ok. może więcej
MASA SEROWA :
  • ser biały 500 g
  • jaja 3 szt
  • cukier puder 4 łyżki kopiate
  • masło 70 g
  • budyń śmietankowy 1 opakowanie na 500ml mleka
  • jabłka 3 szt
  • płatki migdałowe 3 łyżki

CIASTO ;
Z podanych składników zagniatamy ciasto, az będzie odchodziło od dłoni, od razu wylepiamy nim formę do tarty moja miała 27cm, część ciasta zostawiamy, na wierzch, taką kulkę o średnicy ok6cm, wkładamy ją do zamrażarki.  


MASA SEROWA;
Robotem ucieramy żółtka z cukrem i masłem, do białości.
Kolejno dodajemy ser zmielony 3 razy, cały czas ucieramy masę.  


Do masy dodajemy suchy proszek budyniowy 1 łyżkę.

Pianę ubijamy osobno na sztywno i dodajemy na sam koniec lekko już tylko mieszając.

 


Jabłka obieramy i kroimy w ósemki, każdy kawałek lekko oprószamy proszkiem budyniowym, można nim posypać siteczkiem, lub tak jak na zdjęciu.
Na ciasto kruche surowe, wylewamy masę serową, układamy na niej jabłka, na wierzch ścieramy ciasto, posypujemy migdałami i pieczemy ok 60min w temp. 180st do zbrązowienia całego ciasta.  

 
















Komentarze

Prześlij komentarz