Mazurek z czekoladą i masą mascarpone
















Składniki

CIASTO :
  • jajka 2 szt
  • mąka tortowa 300 g ok/ może więcej zależy od typu
  • masło 120 g
  • cukier 4 łyżki
MASA CZEKOLADOWA :
  • śmietana kremówka 200 g 36 %
  • czekolada mleczna 2 szt z malinami
  • orzechy laskowe 1 garść
MASA BIAŁA :
  • śmietana kremówka 600 g 36%
  • cukier puder 4 łyżki
  • serek mascarpone 300 g
  • żółtka 3 szt
  • płatki czekoladowe 4 łyżki do dekoracji ciasta




 CIASTO :
Z podanych składników, szybko zagniatamy ciasto, wylepiamy nim formę do tarty o średnicy 27cm i pieczemy do zrumieniania się w temp. 180st ok 20 min.
MASA CZEKOLADOWA :

W garnku podgrzewamy- NIE GOTUJEMY ! - śmietanę 200g z czekoladą, aż całość się połączy. 6 kostek czekolady zostawiamy. 
 Na upieczone zimne ciasto kruche wylewamy chłodną masę czekoladową, posypujemy pokrojoną czekoladą i orzechami, wstawiamy do lodówki na 1h

MASA BIAŁA :
Żółtka ucieramy z cukrem nad parą, aż masa stanie się gęsta.

Do zimnej masy żółtkowej dodajemy powoli miksując serek.

Następnie ubijamy śmietanę na sztywno, można dodać odrobinę pudru, ale nie trzeba, całośc będzie wystarczająco słodka. Część zostawiamy do dekoracji.  Na koniec łączymy ubitą śmietanę z masą żółtkowo-serową, lekko mieszając.

Masę wykładamy na ciasto, całość równając, i dekorując śmietaną ubitą, rękawem cukierniczym.




















Komentarze