niedziela, 3 kwietnia 2016

Sernik z białą czekoladą






Składniki

CIASTO :
  • masło 1/2 kostki 200gramowej
  • mąka tortowa 300 g ok/ może więcej zależy od typu
  • jaja 1 szt
  • cukier waniliowy 4 łyżki domowy,
  • soda oczyszczona 1.2 łyżeczki
  • śmietana 1 łyżka kwaśna 12 %
MASA SEROWA :
  • ser biały 1 kg
  • jaja 9 szt
  • budyń czekoladowy 1 opakowanie z białą czekoladą
  • czekolada 150 g biała
  • cukier puder 200 g
  • masło 120 g


CIASTO :
Składniki na ciasto szybko połączyć ze sobą i umieścić w lodówce.
MASA SEROWA :
Ser mielimy 3 x.
W misce ucieramy żółtka z masłem i cukrem na białą masę.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do utartych żółtek.
Następnie stopniowo  dodajemy ser, cały czas ucieramy, na średnich obrotach.
Dodajemy suchy proszek budyniowy, dalej ucieramy.

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy na sam koniec do masy serowej, lekko mieszamy.

Foremkę 26cm wylepiamy ciastem kruchym, na nie wylewamy masę serową, pieczemy zależności od piekarnika w temp. 170st przez ok 75min.

Wierzch dekorujemy posypką czekoladową, dla kontrastu użyłam mlecznej.























1 komentarz:

DRUKUJ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...