Składniki
-
białka 180 g
-
mąka tortowa 350 g
-
mleko 3/4 szkl
-
masło 250 g
-
cukier 1 szkl
-
mąka ziemniaczana 1 łyżka
-
kakao 2 łyżki
-
cukier waniliowy 1 łyżka domowy
-
czekolada mleczna 1 tabliczka
-
proszek do pieczenia 1 Łyzeczka
Białka ubijamy na sztywną pianę, nastęnie po łyżce dodajemy puder i waniliowy, i dalej ubijamy, na szklistą masę.
Masło topimy i studzimy, letnie dodajemy do białek cały czas ubijając na małych obrotach. Następnie wlewamy mleko.
Mąkę mieszamy z proszkiem i dodajemy do masy lekko mieszając.
Masę dzielimy na dwie części do jednej dodajemy kakao a do drugiej mąkę ziemniaczaną.
Ciasto przekładamy do foremki, moja ma 26cm srednicy, aby wyszła ładna zebra, ciasto na przemian nakłada się w jedno miejsce. Pieczemy w temp. 180st ok 45min. Czekolade rozpuszczamy w kapieli wodnej i dekorujemy babke.
Komentarze
Prześlij komentarz