Babka z białek zebra














Składniki

  • białka 180 g
  • mąka tortowa 350 g
  • mleko 3/4 szkl
  • masło 250 g
  • cukier 1 szkl
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • kakao 2 łyżki
  • cukier waniliowy 1 łyżka domowy
  • czekolada mleczna 1 tabliczka
  • proszek do pieczenia 1 Łyzeczka

Białka ubijamy na sztywną pianę, nastęnie po łyżce dodajemy puder i waniliowy, i dalej ubijamy, na szklistą masę. 

Masło topimy i studzimy, letnie dodajemy do białek cały czas ubijając na małych obrotach. Następnie wlewamy mleko.

Mąkę mieszamy z proszkiem i dodajemy do masy lekko mieszając.
Masę dzielimy na dwie części do jednej dodajemy kakao a do drugiej mąkę ziemniaczaną.
Ciasto przekładamy do foremki, moja ma 26cm srednicy, aby wyszła ładna zebra, ciasto na przemian nakłada się w jedno miejsce. Pieczemy w temp. 180st ok 45min.  Czekolade rozpuszczamy w kapieli wodnej i dekorujemy babke.










Komentarze