Składniki
CIASTO :-
jaja 1 szt
-
mąka pszenna 300 g
-
cukier trzcinowy 4 łyżki
-
cukier waniliowy 1 łyżka domowy
-
margaryna 120 g
-
soda oczyszczona 2 szczypty
-
wiśnie 3 łyżki suszone
-
rodzynki 2 łyżki
-
ser biały 1 kg
-
jaja 10 szt
-
cukier trzcinowy 200 g
-
budyń śmietankowy 1 opakowanie sam proszek
-
masło 120 g
-
skórka pomarańczowa 1 łyżka u mnie mandarynkowa
CIASTO KRUCHE;
Z podanych składników zagniatamy ciasto, czasami potrzeba więcej mąki, czasem mniej zależy od wilkosci jaja, i rodzaju mąki, ja używam tortowej typ 450. Ciastem wylepiamy foremkę moja miała 27cm i wkładamy do lodówki.
MASA SEROWA ;
Masło ucieramy do białości, z żółtkami, dodajemy zmielony cukier. Następnie dodajemy ser, porcjami cały czas ucieramy,.
Białka ubijamy osobno na sztywną pianę.
Wiśnie i rodzynki siekamy nożem na mniejsze kawałki.
Do masy serowej dodajemy proszek budyniowy, miksujemy, na koniec pianę z białek i owoce suszone wraz z skórą z mandarynek.Lekko mieszamy, masę wylewamy na surowe ciasto kruche i pieczemy przez 75min w temp. 180st, studzimy w piekarniku, z podchylonymi drzwiami.
Komentarze
Prześlij komentarz