niedziela, 21 lutego 2016

Sernik z pomarańczą na miodowym spodzie






Składniki

CIASTO :
  • miód akacjowy 1 łyżka kopiata
  • masło 100 g
  • mąka tortowa 280 g ok może mniej/ więcej
  • żółtka 1 szt
  • cukier waniliowy 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona 2 szczypty
MASA SEROWA :
  • ser biały 1. kg
  • jaja 9 szt
  • cukier puder 220 g
  • budyń śmietankowy 1 opakowanie sam proszek
  • pomarańcza 1 szt
  • cukier waniliowy 1 łyżka domowy
  • masło 120 g

Sposób przygotowania

CIASTO KRUCHE ;
Do dużej miski wkładamy wszystkie składniki, nalezy je szybko zagnieść, po czym włożyć do lodówki by się schłodziło. Na jakies 30 min. Po tym czasie wylepiamy dno tortownicy, wcześniej wyłożone papierem do pieczenia, moja miałam 27cm średnicy, wstawiamy do lodówki.

MASA SEROWA ;
Żółtka oddzielamy od białek, ubijamy je do białości z cukrem i cukrem waniliowym.Do utartych dodajemy stopniowo masło, nadal ucieramy. Następnie sparzamy pomarańczę i scieramy skórkę na drobnych oczkach, a z owocu wyciskamy sok, całość dodajemy do masy, teraz stopniowo dokładamy ser, zmielony 3 razy, cały czas ucieramy, masa powinna być delikatna, puszysta. Pod koniec wsypujemy proszek budyniowy, a już na sam koniec dodajemy ubitą pianę z białek.

Masę wylewamy na surowe ciasto kruche, całość pieczemy ok 75 min w 180st.
Sernik zostawiamy do wystygnięcia najlepiej na 24h.














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...