Piadina razowa z makrelą i serkiem














Składniki

CIASTO :
  • mąka razowa 250 g
  • woda letnia 125 ml
  • mąka pszenna 50 g typ 500
  • sól do smaku 3 szczypty
  • rozmaryn Prymat 2 szczypty
  • bazylia 2 szczypty
  • papryka ostra mielona 2 szczypty
FARSZ;
  • makrela 1 puszka w oleju
  • ser biały 150 g z ziołami, najlepiej solony
  • koperek 1 łyżka
  • pieprz czarny mielony 3 szczypty
  • rzodkiewka 3 szt
  • sałata 2 garście
  • por (biała część) 3 cm




Do miski robota wsypujemy mąki, sól, wodę, zioła i wyrabiamy na elastyczne ciasto jak na pizze czy makaron. Mieszamy mąki ponieważ lepiej się wyrabia niż z samej razowej. 

Po wyrobieniu ciasta wałkujemy je na cienki placek, jeśli chcemy to potem złożyć, można też na grubszy taki 7mm i po upieczeniu go przekroić.

Placki pieczemy na suchej wrzącej patelni, aż się ładnie przypieką, jeśli są duże i cienkie, od razu po zdjęciu z patelni, jeszcze ciepłe składamy na pół, nie musi być równo, idealnie, to rustykalna potrawa.

Do miseczki dajemy rybę, odsączoną z oleju, ja użyłam makreli, do tego ser solony z ziołami, taki kanapkowy może być, lub zwykły twaróg, doprawiamy pieprzem, koprem i mieszamy, taką pastą nadziewamy nasze placki, dodajemy sałatę, rzodkiewkę i pora.


















Komentarze