Składniki
CIASTO :-
mąka razowa 250 g
-
woda letnia 125 ml
-
mąka pszenna 50 g typ 500
-
sól do smaku 3 szczypty
-
rozmaryn Prymat 2 szczypty
-
bazylia 2 szczypty
-
papryka ostra mielona 2 szczypty
-
makrela 1 puszka w oleju
-
ser biały 150 g z ziołami, najlepiej solony
-
koperek 1 łyżka
-
pieprz czarny mielony 3 szczypty
-
rzodkiewka 3 szt
-
sałata 2 garście
-
por (biała część) 3 cm
Do miski robota wsypujemy mąki, sól, wodę, zioła i wyrabiamy na elastyczne ciasto jak na pizze czy makaron. Mieszamy mąki ponieważ lepiej się wyrabia niż z samej razowej.
Po wyrobieniu ciasta wałkujemy je na cienki placek, jeśli chcemy to potem złożyć, można też na grubszy taki 7mm i po upieczeniu go przekroić.
Placki pieczemy na suchej wrzącej patelni, aż się ładnie przypieką, jeśli są duże i cienkie, od razu po zdjęciu z patelni, jeszcze ciepłe składamy na pół, nie musi być równo, idealnie, to rustykalna potrawa.
Do miseczki dajemy rybę, odsączoną z oleju, ja użyłam makreli, do tego ser solony z ziołami, taki kanapkowy może być, lub zwykły twaróg, doprawiamy pieprzem, koprem i mieszamy, taką pastą nadziewamy nasze placki, dodajemy sałatę, rzodkiewkę i pora.
Komentarze
Prześlij komentarz