Filet z warzywami pod pierzynką serową zapiekany















Składniki

  • filet z kurczaka 1 szt
  • warzywa mrożone 250 g
  • ser żółty 1 garść
  • kolendra mielona 3s szczypty
  • sól do smaku 3 szczypty
  • pieprz czarny mielony 3 szczypty
  • zioła prowansalskie 4 szczypty
  • oliwa z oliwek 4 łyżki
  • wino białe wytrawne 1 kieliszek 
     
     


Na patelnie wlewamy oliwę, do niej mrożone warzywa, u mnie mieszanka, przesmażamy tak by były a/l dente. Od razu je doprawiamy.

Na tej samej patelni  podsmażamy doprawione mięso, fileta przekroiłam na pół, i tylko po 1 minucie z  każdej strony by białko się ścieło.

Do naczynia żaroodpornego wlewamy wino, łyżkę oliwy i kieliszek wody, następnie wkładamy mięso.

Na mięso kładziemy solidną porcję warzyw i ścieramy ser żółty, danie zapiekamy ok 10 min.













Komentarze