Składniki
CIASTO :-
mąka 300 g tortowa
-
masło 120 g
-
żółtka 1 szt
-
cukier puder 5 łyżek
-
czekolada mleczna 150 g/ 50g do dekoracji
-
śmietana 30 % 200 g
-
śmietana kremówka 1 L
-
cukier puder 5 łyżek do bitej śmietany
CIASTO :
Z podanych składników zagniatamy ciasto, etapami wylepiamy nim małe foremki do babeczek, każdą porcję pieczemy do zrumienienia się ciasta, ok 20 min w tem 180st. Studzimy. MOżna je nawet upiec kilka dni wcześniej.
NADZIENIE :
Najpierw robimy czekoladowy mus; Do garnka wlewamy 200g śmietanki 36% łamiemy jedną czekoladę i na wolnym ogniu czekamy aż całość się połączy. Studzimy lekko i wlewamy porcję do każdej babeczki do 3/4 wysokości. Wkładamy do lodówki, gdy całkiem zastygnie ubijamy śmietanę kremówkę u mnie zawsze 36 % z cukrem i dekorujemy babeczki, na wierzch ścieramy wiórka z czekolady i gotowe.
Komentarze
Prześlij komentarz