sobota, 6 lutego 2016

Babeczki kruche z czekoladowym nadzieniem i bitą śmietaną







Składniki

CIASTO :
  • mąka 300 g tortowa
  • masło 120 g
  • żółtka 1 szt
  • cukier puder 5 łyżek
NADZIENIE ;
  • czekolada mleczna 150 g/ 50g do dekoracji
  • śmietana 30 % 200 g
  • śmietana kremówka 1 L
  • cukier puder 5 łyżek do bitej śmietany


CIASTO :
Z podanych składników zagniatamy ciasto, etapami wylepiamy nim małe foremki do babeczek, każdą porcję pieczemy do zrumienienia się ciasta, ok 20 min w tem 180st. Studzimy. MOżna je nawet upiec kilka dni wcześniej.
NADZIENIE :
Najpierw robimy czekoladowy mus; Do garnka wlewamy 200g śmietanki 36% łamiemy jedną czekoladę i na wolnym ogniu czekamy aż całość się połączy. Studzimy lekko i wlewamy porcję  do każdej babeczki do 3/4 wysokości. Wkładamy do lodówki, gdy całkiem zastygnie ubijamy śmietanę kremówkę u mnie zawsze 36 % z cukrem i dekorujemy babeczki, na wierzch ścieramy wiórka z czekolady i gotowe.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...