Pieczone ziemniaki z ziołami i czosnkiem














Składniki

  • ziemniaki 700 g
  • oliwa z oliwek 6 łyżek
  • czosnek 4 ząbki
  • sól do smaku 1/2 łyżeczki
  • rozmaryn 1 gałązka
  • chili 4 szczypty



Ziemniaki obieramy i kroimy w ósemki, gotujemy w osolonej wodzie przez 5 min od zagotowania się wody, następnie przekładamy je na sitko i zalewamy zimną wodą, czekamy aż całkiem się schłodzą i lekko osuszą. 

Z oliwy, przypraw i rozdrobnionego czosnku  robimy dresing.

Zimne ziemniaki układamy w brytfance tak by się nie stykały ze sobą.

Polewamy je oliwą z przyprawami i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 220 st. Zapiekamy chwilkę, do satysfakcjonującego koloru, max 10 min.

Idealne do mięs, dipów serowych czy jogurtowych.










Komentarze