Młoda cukinia z kwiatem nadziewana






4 młode cukinie z kwiatem
2 plastry sera pleśniowego
1 pieczarka
1 mała kalarepa
1 polędwiczka z kurczaka
sól różowa do smaku
pieprz z kolendrą młotkowany do smaku
3 łyżki oleju rzepakowego 

Pieczarkę, kalarepę i mięso kroimy na drobno, dodajemy poszatkowaną szalotkę, ser, doprawiamy i takim farszem nadziewamy kwiaty cukinii.

Kwiaty lekko zwijamy by były zamknięte, układamy całość w naczyniu do zapiekania, skrapiamy olejem i posypujemy pokruszonym serem pleśniowy.
Pieczemy ok 20 min  w  190st

Po upieczeniu kroimy na pół wzdłuż i tak podajemy.


Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego powinien być obecny w naszej diecie zwłaszcza z kwasami omega 6, sprawia, że nasze serce lepiej pracuje, wspomaga funkcjonowanie układu krwionośnego, a także wpływa na kondycję skóry. W tłuszczach rozpuszczalnych jest dużo witamin, więc i tłuszcz zdrowy roślinny powinien być obecny w naszej diecie.





Komentarze