Filet grillowany z ziołami padany z warzywami






Składniki

  • filet z kurczaka 2 szt
  • papryka czerwona 1 szt
  • papryka żółta 1 szt
  • marchewka 1 szt
  • pietruszka 1 szt korzeń
  • seler korzeniowy 1/3 szt
  • cebula biała 1 szt duża
  • oliwa z oliwek 4 łyżki/ połowa na patelnię grillową
  • sól do smaku 1/2 łyżeczki
  • pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki
  • zioła prowansalskie 1/2 łyżeczki
  • wędzona papryka w proszku 1/2 łyżeczki
  • miód prawdziwy 1 łyżeczka do warzyw
  • kminek mielony 1/2 łyżeczki
  • kolendra mielona 1/2 łyżeczki




Mięso, przekroić w poprzek by były cienkie plastry, każdy doprawić, z obu stron.
Patelnię grillową posmarować oliwą i grillować na niej mięso po 5-6 min z każdej strony.

Warzywa obieramy, kroimy w zapałkę, dusimy na oliwie, z dodatkiem miodu i przypraw, powoli ok. 15 min tak by były lekko a'ldente, niczym nie podlewamy, całość powinna się lekko z karmelizować. 






Komentarze