Filet duszony w cebuli z pietruszką


Składniki

  • filet z kurczaka 2 szt
  • cebula biała 2 szt
  • natka pietruszki 4 łyżki
  • masło 1 łyżka
  • sól morska 4 szczypty
  • pieprz czarny mielony 4 szczypty
  • kolendra 4 szczypty
  • kminek mielony 4 szczypty
  • papryka słodka mielona 1/2 łyżeczki
  • miód lipowy 1 łyżeczka



Fileta przekrajamy w poprzek na pół, tak by były cieńsze, doprawiamy z każdej strony.
Na patelnię dajemy masło i poszatkowaną cebulę, przyprawy do smaku, oraz miód, na wolnym ogniu dusimy by cebula się z karmelizowała, gdy złapie koloru, będzie miękka wkładamy mięso, dusimy kilka minut obracając, aby z każdej strony się udusiło, pod koniec dodajemy poszatkowaną  natkę.

Nie dolewamy płynu, to ma dojść samo w sobie, pod przykryciem.

Podajemy z puree .




Komentarze