Składniki
-
drożdże świeże 60 g
-
cukier puder 150 g
-
mleko 300 ml
-
mąka tortowa 800 g może wiecej zależy od mąki
-
jaja 6 szt
-
olej 1/2 szkl
-
jabłka prażone 500 ml
-
orzechy włoskie 2 garście
-
cynamon 1 łyżeczka
Z mleka, drożdży, 1 łyżki cukru i pół szklanki mąki robimy zaczyn drożdżowy, odstawiamy do wyrośnięcia.
W tym czasie ubijamy jaja na puszystą masę, dolewamy stopniowo olej i cukier, ubijamy nadal.
Kolejno dodajmy wyrośnięty zaczyn, a następnie stopniowo dodajemy mąkę, wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Odstawiamy do wyrośnięcia na 1h.
Wyrośnięte ciasto dzielimy nożem na 4 części, każdą będziemy wałkować na cienki placek.
Na rozwałkowany placek, na połowę, jak na zdjęciu, smarujemy jabłkami, posypujemy cynamonem i pokruszonymi orzechami, składamy, przykrywając wolną połową.
Złożone kroimy nożem./radełkiem na cienkie ok.2cm paski, każdy skręcamy w okół własnej osi.
Następnie skręcony paseczek, zwijamy tworząc małe drożdżówki, można w dowolną stronę, lekko koniec włożyć pod spód.
Układamy na blaszce i zostawiamy do wyrośnięcia, na 10-15 minut w ciepłe miejsce. Następnie pieczemy w 180st przez ok 20-25min każdą porcję, aż sie zarumienią.
Komentarze
Prześlij komentarz