Drożdżówki z jabłkiem, orzechami i cynamonem




Składniki

  • drożdże świeże 60 g
  • cukier puder 150 g
  • mleko 300 ml
  • mąka tortowa 800 g może wiecej zależy od mąki
  • jaja 6 szt
  • olej 1/2 szkl
  • jabłka prażone 500 ml
  • orzechy włoskie 2 garście
  • cynamon 1 łyżeczka




 Z mleka, drożdży, 1 łyżki cukru i pół szklanki mąki robimy zaczyn drożdżowy, odstawiamy do wyrośnięcia.

W tym czasie ubijamy jaja na puszystą masę, dolewamy stopniowo olej i cukier, ubijamy nadal.

Kolejno dodajmy wyrośnięty zaczyn, a następnie stopniowo dodajemy mąkę, wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.

Odstawiamy do wyrośnięcia na 1h.


Wyrośnięte ciasto dzielimy nożem na 4 części, każdą będziemy wałkować na cienki placek.

Na rozwałkowany placek, na połowę, jak na zdjęciu, smarujemy jabłkami, posypujemy cynamonem i pokruszonymi orzechami, składamy, przykrywając wolną połową.

Złożone kroimy nożem./radełkiem na cienkie ok.2cm paski, każdy skręcamy w okół własnej osi.

Następnie skręcony paseczek, zwijamy tworząc małe drożdżówki, można w dowolną stronę, lekko koniec włożyć pod spód.


Układamy na blaszce i zostawiamy do wyrośnięcia, na 10-15 minut w ciepłe miejsce. Następnie pieczemy w 180st przez ok 20-25min każdą porcję, aż sie zarumienią.


















Komentarze