sobota, 14 listopada 2015

Pieczeń wieprzowo-drobiowa z ostrą papryczką wędzoną


Składniki

  • filet z kurczaka 300 g
  • szynka 150 g mięso surowe
  • Karczek 200 g surowy
  • czosnek 4 ząbki
  • wędzona papryka w proszku 1 łyżka
  • sól peklowa 1 łyżeczka +1 łyżeczka do fileta
  • kolendra mielona 1/2 łyżeczki
  • pieprz kolorowy ziarnisty 1/2 łyżeczki
  • kminek mielony 1/2 łyżeczki





Szynkę i karczek mielimy razem z czosnkiem.Doprawiamy solą peklową, pozostałymi przyprawami i wyrabiamy aby wszystko się ładnie połączyło.

Fileta dużego, nakłuwamy widelcem i zanurzamy w wodzie z łyżeczką soli peklowej na 2-3h.

Do aluminiowej foremki, bądż każdej innej wyłożonej folią, wkładamy połowę mięsa mielonego, na to kładziemy fileta, i znów porcja mięsa mielonego, oklepujemy, by z każdej strony filet był zakryty i tak wstawiamy do piekarnika na 1h, pieczemy w 175st,.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...