poniedziałek, 23 listopada 2015

Ciasto czekoladowe





Składniki

BISZKOPT CIEMNY :
  • jaja 6 szt
  • mąka 4 łyżki typ 450
  • cukier puder 7 łyżek
  • kakao 3 łyżki ciemne
  • ciastka 1 szt typu prince polo lub inne
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • olej 6 łyżek
PONCZ
  • kawa rozpuszczalna 2 łyżki
  • amaretto 8 łyżek
  • woda letnia 300 ml
KREM ;
  • śmietana 30 % 1 L 36%
  • cukier puder 5 łyżek

 BISZKOPTY + PONCZ
  • biszkopty okrągłe 150 g
  • cukier 2 łyżki
  • spirytus 2 łyzki
  • woda 1/3 szkl
MUS CZEKOLADOWY
  • czekolada gorzka 1 szt
  • czekolada mleczna 1 szt
  • śmietana 30 % 300 g
POLEWA
  • kakao 2 łyżki
  • margaryna 2 łyżki
  • cukier 2 łyżki
  • mleko 1 łyżka



 BISZKOPT :
Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy po żółtku z cukrem, cały czas ubijamy. Dodajemy olej.
Mąkę mieszamy z kakaem i startym na grubych oczkach ciastkiem, a także proszkiem. Dodajemy do ubitych jaja, lekko mieszamy, wylewamy do formy 23cmx33cm i pieczemy ok 20 -25 min w tem. 180st.


 PONCZ DO BISZKOPTU ;

Z kawy, wody i alkoholu robimy poncz, zimnym namaczamy jedną spodnią część biszkoptu i zostawiamy tez na II część biszkoptu

 BISZKOPTY I PONCZ '
Cukier wsypujemy na patelnię, czekamy aż się rozpuści i zbrązowieje, dolewamy wrzącą wodę, mieszamy, następnie alkohol, czekamy aż wszystko się połączy i lekko studzimy, nawilżamy biszkopty.


MUS CZEKOLADOWY ;

Czekolady łamiemy na kawałki i podgrzewamy razem ze śmietanką 36 %, aż całość się połączy, odstawiamy do wystudzenia.

MASA :
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier do smaku.
Część zostawiamy do dekoracji

Na I część nasączonego biszkoptu wylewamy mus czekoladowy.

Na mus czekoladowy wykładamy biszkopty, na nie białą masę .

Na białą masę kładziemy II część biszkoptu ciemnego, na koniec polewę.
POLEWA ; do garnka dajemy wszystkie składniki, mieszamy aż się połączą na gładką masę, mozna mikserem sobie przyspieszyć.
Ciepłą wylewamy na ciasto.
Z pozostawionej kremówki, robimy dekoracyjne rozetki, ja sobie dodatkowo białą masę wymieszałam z odrobiną kawy rozpuszczalnej.





















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...