Składniki
CIASTO :-
jaja 2 szt
-
smietana 18% 1 łyżka
-
miód prawdziwy 1 łyżka lipowy z imbirem
-
cukier puder 1.2 szkl
-
wanilia 1/2 laski
-
margaryna 1 kostka
-
mąka pszenna 550 g tortowa typ 450
-
soda oczyszczona 3 szczypty
-
jabłka 6 szt
-
gruszka 6 szt
-
masło klarowane 2 łyżki
-
cukier kryształ 1 łyżka
-
miód 1 łyżka lipowy z imbirem
-
kardamon 1 szczypta do każdej tartaletki
-
cynamon 1 szczypta do każdej tartaletki
Do miski wkładamy wszystkie składniki ciasta i zagniatamy je szybko, po czym umieszczamy w lodówce na 30 min.
Każdą foremkę wylepiamy ciastem, moje mają ok 9cm średnicy wyszło mi 12szt.
Jabłka i gruszki obieramy, kroimy na małe kawałki i przesmażamy z cukrem na maśle, aż do odparowania soku i następnie studzimy.
Do każdej foremki wylepionej ciastem wkładamy porcję owoców, oprószamy przyprawami.
Pozostałą część ciasta wałkujemy i radełkiem kroimy na paski.
Paseczkami ozdabiamy nasze tartaletki, następnie pieczemy w temp. 180st przez ok 40 min, ja piekę do mocnego zrumienienia się ciasta, bo lubimy kruche dobrze wypieczone, takie ciemne. Należy to kontrolować.
Cudnie wyglądają :) Pyszne ciacha. Przyciągnęły mnie wyglądem, ale widzę, że w smaku równie fajne :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne, inna wersja zamiast typowej szarlotki, pięknie wyglądają na stole, nie trzeba kroić ;)
OdpowiedzUsuń