Pizza na cienkim cieście z jarmużem, boczkiem, suchą kiełbasą i mozzarellą










Składniki

CIASTO :
  • drożdże świeże 1 kulka jak orzech włoski
  • mąka pszenna 300 g
  • woda letnia 100 ml
  • sól do smaku 3s szczypty
  • oregano 4 szczypty
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
FARSZ;
  • kiełbasa krakowska 100 g
  • boczek wędzony 100 g
  • mozzarella 2 kulki
  • jarmuż 3  liście
  • oliwki zielone 10 szt
  • cebula dymka 3 szt
  • sos pomidorowy 4 łyżki




CIASTO ;
Do misy robota wlewamy wodę, dodajemy pozostałe składniki, mąkę stopniowo i cały czas na wolnych obrotach wyrabiamy, aż całość będzie odchodzić od ścianek. Tak przygotowane ciasto, od razu wałkuję na blaszkę, na papierze do pieczenia i zostawiam do wyrośnięcia.
FARSZ;
Wszystkie składniki kroimy według uznania.
Ciasto smarujemy sosem pomidorowym, ja robię sama, ale mozna też użyć ketchup, czy domowy przecier. Na to układamy farsz, zapiekamy ok 15 mi  wtem 220st.

Porcja na dwie pizze 26cm każda 






Komentarze