niedziela, 13 września 2015

Nadziewane pieczone ziemniaczki

 12 średnich różowych ziemniaków
1 średnia marchewka
1 duża cebula czerwona
3 łyżki natki pietruszki
1/2 łyżeczki czerwonego mielonego pieprzu
1/2 łyżeczki różowej soli
1 płaska łyżeczka jadalnych kwiatów nagietek, malwa, chaber czerwony, nasturcja,
kilka listków posiekanego rozmarynu ( nie za dużo )
100 g dobrej włoskiej pancetty ewentualnie dobrego boczku


Przepis



Ziemniaki myjemy, przekroić na pół, wydrążyć środek, tak by została warstwa boczna ok 7mm.
Marchew, cebulę obrać i przełożyć do rozdrabniacza, dodać natkę, rozmaryn i przyprawy całość posiekać w urządzeniu na bardzo drobno, ale nie na papkę.
Pancettę lub boczek, pokroić drobniutko, dodać do warzyw.

Tak przygotowanym farszem nadziewamy ziemniaczki, składamy połówki ze sobą, zawijamy w folię aluminiową, układamy na grillu lub wkładamy do żaru w ognisku. Pieczemy do miękkości ok 15 min.









2 komentarze:

  1. Super pomysł. Tak podanych ziemniaków jeszcze nie jadłam :)
    Zwykły ziemniak w niezwykłej odsłonie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. polecam spróbować, bo sa naprawdę pyszne, troszkę czasu przygotowanie zajmuje ale warto

    OdpowiedzUsuń

DRUKUJ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...