Makaron z sosem serowym i dorszem












Składniki

  • mleko 200 ml/ ok zależy od mąki
  • masło 1 łyżka
  • cebula czerwona 1 szt
  • natka pietruszki 2 łyżki
  • sól 4 szczypty
  • czarny pieprz mielony Prymat 4 szczypty
  • mąka 1 łyżka
  • ser pleśniowy typu gorgonzola 50 g
  • filet z dorsza 2 filety
  • makaron świderki 3 garście



Do garnka dajemy masło i poszatkowaną cebulkę, chwilkę szklimy. 


Następnie wsypujemy mąkę, robimy coś jak zasmażka.

Teraz wlewamy mleko, konsystencja powinna być dość płynna, bo część jeszcze odparuje.

Dodajemy natkę i gorgonzolę, czekamy aż się ser rozpuści.

Na koniec dodajemy pokrojoną rybę, doprawiamy całość i zostawiamy pod przykryciem na 5-7 min.

W tym czasie na gotujący wrzątek wsypujemy makaron, gotujemy według przepisu na opakowaniu, następnie odcedzamy, makaron mieszamy lekko z sosem i podajemy.
















Komentarze