niedziela, 13 września 2015

Dorsz w cieście piwnym z warzywami Julie












Składniki

RYBA ;
  • filet z dorsza 500 g
  • sól ziołowa 1/2 łyżeczki do smaku
  • pieprz biały Prymat 1./2 łyżeczki do smaku
  • mąka pszenna 3-4 łyżki
  • piwo 100 ml
  • koperek siekany 1 łyżka
  • olej do smażenia 1 szkl lub więcej 
WARZYWA
  • marchew 2 szt
  • papryka czerwona 2 szt
  • cebula biała 2 szt
  • cukinia 1 średnia szt
  • cukier 1 łyżka/ jeśli nie lubicie to mnie
  • sól do smaku 1./2 łyzeczki najlepiej różowej
  • pieprz 1/2 łyżeczki
  • masło 1 łyżka


Filety doprawić z obu stron.

Z mąki i piwa zrobić dość lużne ciasto, dodać koperek  tak by tylko lekko obtoczyło rybę.

Wrzucamy ją na głęboki tłuszcz i smażymy kilka minut.

Warzywa kroimy w tzw. zapałkę lub Julie, czy słupki pięknie będą wyglądać, cebulę wystarczy w pół talarki, wrzucamy na rozpuszczone mało, doprawiamy i podduszamy przez ok 15 min, najlepiej na minimalnym ogniu, pod przykryciem, gdy będą pół twarde odparować płyn całkowicie, poprzez zwiększenie płomienia i odkrycia garnka, mieszać i kontrolować.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...