Składniki
RYBA ;-
filet z dorsza 500 g
-
sól ziołowa 1/2 łyżeczki do smaku
-
pieprz biały Prymat 1./2 łyżeczki do smaku
-
mąka pszenna 3-4 łyżki
-
piwo 100 ml
-
koperek siekany 1 łyżka
-
olej do smażenia 1 szkl lub więcej
-
marchew 2 szt
-
papryka czerwona 2 szt
-
cebula biała 2 szt
-
cukinia 1 średnia szt
-
cukier 1 łyżka/ jeśli nie lubicie to mnie
-
sól do smaku 1./2 łyzeczki najlepiej różowej
-
pieprz 1/2 łyżeczki
-
masło 1 łyżka
Filety doprawić z obu stron.
Z mąki i piwa zrobić dość lużne ciasto, dodać koperek tak by tylko lekko obtoczyło rybę.
Wrzucamy ją na głęboki tłuszcz i smażymy kilka minut.
Warzywa kroimy w tzw. zapałkę lub Julie, czy słupki pięknie będą wyglądać, cebulę wystarczy w pół talarki, wrzucamy na rozpuszczone mało, doprawiamy i podduszamy przez ok 15 min, najlepiej na minimalnym ogniu, pod przykryciem, gdy będą pół twarde odparować płyn całkowicie, poprzez zwiększenie płomienia i odkrycia garnka, mieszać i kontrolować.
Komentarze
Prześlij komentarz