piątek, 21 sierpnia 2015

Ciasto kruche z bezą z malinami i jeżynami







Składniki

Ciasto kruche :
  • jajko 1 szt
  • miód prawdziwy 1 łyżka czekoladowy
  • cukier waniliowy 1 łyżka używam domowego
  • cukier puder 3 łyżki
  • śmietana 1 łyżka 18%
  • margaryna 140 g
  • mąka tortowa 350 g / ok może więcej zależy
  • soda oczyszczona 1 płaska łyżeczka
beza ;
  • białka 4 szt/ 120g
  • cukier puder 250 g
  • mąka ziemniaczana 3 łyżki lub kisiel
GALARETKA :
  • galaretka owocowa 2 szt
  • woda 700 ml
  • jeżyny 1 i 1/2 szkl
  • maliny 1 i 1/2 szkl
MASA Z BITEJ ŚMIETANY ;
  • śmietana 36 % 1 L 36%




CIASTO KRUCHE ;
Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na pół i wylepiamy dwie identyczne foremki o wymiarach 27cmx36cm,.
BEZA ;
Białka ubijamy na sztywno, należy je zaważyć by wiedzieć ile użyć cukru, do ubitych stopniowo dodajemy cukier, ubijamy aż masa będzie szklista i sztywna.Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną.
Dzielimy na pół u smarujemy surowe kruche ciasto w formie, jedn aforma do lodówki by czekała na swoja kolej do pieczenia, druga do piekarnika w tem 180st przez ok 25-30 min pieczemy.Następnie drugi placek pieczemy w ten sam sposób.

Galaretka ;
Galaretki zalewamy wrzątkiem mieszamy aż się rozpuszczą, następnie dodajemy owoce w całości, lekko mieszamy, czekamy aż zacznie tężeć.

MASA :
Ubijamy śmietanę ja robię to bez cukru, można dodać odrobinkę, dzielimy pół i smarujemy nią pierwszy placek, na to wykładamy już prawie tężejącą galaretkę, wstawiamy na chwilę do lodówki i gdy zastygnie smarujemy drugą częścią masy, przykrywamy drugim plackiem, schładzamy najlepiej 24h.















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...