Składniki
Ciasto kruche :-
jajko 1 szt
-
miód prawdziwy 1 łyżka czekoladowy
-
cukier waniliowy 1 łyżka używam domowego
-
cukier puder 3 łyżki
-
śmietana 1 łyżka 18%
-
margaryna 140 g
-
mąka tortowa 350 g / ok może więcej zależy
-
soda oczyszczona 1 płaska łyżeczka
-
białka 4 szt/ 120g
-
cukier puder 250 g
-
mąka ziemniaczana 3 łyżki lub kisiel
-
galaretka owocowa 2 szt
-
woda 700 ml
-
jeżyny 1 i 1/2 szkl
-
maliny 1 i 1/2 szkl
-
śmietana 36 % 1 L 36%
CIASTO KRUCHE ;
Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na pół i wylepiamy dwie identyczne foremki o wymiarach 27cmx36cm,.
BEZA ;
Białka ubijamy na sztywno, należy je zaważyć by wiedzieć ile użyć cukru, do ubitych stopniowo dodajemy cukier, ubijamy aż masa będzie szklista i sztywna.Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną.
Dzielimy na pół u smarujemy surowe kruche ciasto w formie, jedn aforma do lodówki by czekała na swoja kolej do pieczenia, druga do piekarnika w tem 180st przez ok 25-30 min pieczemy.Następnie drugi placek pieczemy w ten sam sposób.
Galaretka ;
Galaretki zalewamy wrzątkiem mieszamy aż się rozpuszczą, następnie dodajemy owoce w całości, lekko mieszamy, czekamy aż zacznie tężeć.
MASA :
Ubijamy śmietanę ja robię to bez cukru, można dodać odrobinkę, dzielimy pół i smarujemy nią pierwszy placek, na to wykładamy już prawie tężejącą galaretkę, wstawiamy na chwilę do lodówki i gdy zastygnie smarujemy drugą częścią masy, przykrywamy drugim plackiem, schładzamy najlepiej 24h.
Komentarze
Prześlij komentarz