środa, 1 lipca 2015

Drożdżówki róże z jabłkami










Składniki

CIASTO :
  • drożdże 100 g
  • cukier brązowy 2 szkl
  • cukier waniliowy 40 g
  • jaja 4 szt
  • mąka tortowa 1 kg ok/ może ciut więcej typ 450
  • mleko 2 % 400 ml
  • jabłka 6 szt
  • olej 1/2 szklanki
JABŁKOWE NADZIENIE :
  • jabłka 6 szt
  • masło 1 łyżka
  • cukier 3 łyżki do smaku


Do misy robota, wbijamy jaja, dodajemy zmielony cukier z wanilią, całość ubijamy na puszystą masę.

W tym czasie, drożdże mieszamy z letnim mlekiem, 3 łyżkami mąki i 1 łyżką cukru, zostawiamy by całość zaczęła wyrastać.


Do ubitych jaja, wolnym strumieniem wlewamy olej, cały czas mikser ma pracować, następnie wyrośnięty zaczyn.

Kolejno wsypujemy mąkę, nalezy zmienić końcówkę na hak, wyrabiać ciasto robotem lub ręcznie ok 10-15 minut.
Następnie przełożyć na blat i zostawić do wyrośnięcia, na ok 1h.

Jabłka kroimy na kawałki, smazymy na maśle z cukrem, aż będą się rozpadać.

Z ciasta odcinamy sobie kawałki, wałkujemy każdy na koło, nie musi być idealnie, nacinamy tworząc 4 płatki.

 Na środku kładziemy porcję jabłek.

Biorąc pierwszy płatek, oplatamy jabłka.
Nastepnie kolejny płatek, idąc po kolei, jeden po drugim, zawijamy najlepiej pod spód, tak by przy wyrastaniu, róża pozostała w swoim kształcie.
Pieczemy w 180st, przez 25 min każdą porcję.
Ile nam wyjdzie drożdżówek, zależy od wielkości, ja robiłam większe, akurat na wycieczkę, nie na stół.  





















4 komentarze:

  1. wow! bardzo efektowne bułeczki !! porywam pomysł;)zapraszam na jagodzianki:pozdrawiam
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/07/jagodzianki.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Boskie Ci wyszły! naprawdę!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziekuję, uwielbiam kombinować z kształtami :) a teraz czas wycieczek, biwaków, okazja idealna

    OdpowiedzUsuń

DRUKUJ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...