Tarta z budyniem, poziomkami, truskawkami i prażonymi migdałami









Składniki

  • margaryna 1 szt
  • miód prawdziwy 3 łyżki
  • cukier puder 1/2 szkl
  • cukier waniliowy 30 g/ najlepiej domowy
  • jaja 2 szt
  • mąka tortowa 600 g/ok. może więcej typ 450
  • budyń cytrynowy 2 szt. z cukrem
  • mleko 2 % 700 ml
  • truskawki świeże 300 g
  • poziomki 2 szkl
  • płatki migdałowe 70 g
Ciasto :

Z mąki, margaryny, jaj, miodu, cukru i wanilii zagniatamy ciasto, ja robiłam bez proszku do pieczenia, jest bardziej twarde.

Dzielimy na 2 części, jedną wkładamy do zamrażarki na 30min.
Jedną częścią wylepiamy foremkę do tarty u mnie 30cm.

Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu, studzimy.

Na surowe ciasto w  foremce wykładamy chłodny budyń, na to dajemy pokrojone owoce, można je lekko oprószyć mąką ziemniaczaną, na wierzch ścieramy drugą część ciasta i posypujemy podprażonymi płatkami, wystarczy je na 1-2 min. wrzucić na suchą patelnię.

Pieczemy o 1h w tem 180st, na górę dobrze jest dać w połowie pieczenia folię aluminiową, by się nie przypaliła za bradzo, ale to zależy od piekarnika. 





Komentarze