Pałki z kurczaka w sosie warzywnym z ryżem








Składniki

  • pałki z kurczaka 4 szt
  • bakłażan 1 szt
  • cukinia 1 szt
  • cebula czerwona 1 szt
  • papryka czerwona 1 szt
  • papryczka chili 1 szt
  • czosnek w oleju z ziołami 6 ząbków
  • sól do smaku 1 łyżeczka
  • lawenda 1 łyżeczka suszona
  • kmin rzymski 4 szczypty
  • kozieradka 1/2 łyżeczki
  • rozmaryn 1/2 łyżeczki
  • pieprz kolorowy ziarnisty 1/2 łyżeczki
  • masło klarowane 3 łyzki
  • ryż 2 torebki x100g


Pałki nacieramy przyprawami, obsmażamy na maśle.
Wszystkie warzywa kroimy w kosteczkę, dodajemy do mięsa, zalewamy 2 szklankami wody i wstawiamy do piekarnika na ok 1h do 170st.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie.
Mięso powinno być otoczone warzywami, całość ma mieć gęstą konsystencję, niczym tego już nie zabielamy, cukinia i bakłażan się częściowo rozpadną i da pożądaną fakturę.








Komentarze