Omlet z oliwkami nadziany młodym jarmużem i botwinką





Składniki

OMLET ;
  • jaja 2 szt
  • woda letnia 2 łyżki
  • jogurt naturalny 1 łyżeczka
  • Ajwar 1 łyżeczka z bakłażana i cukinii
  • sól do smaku 2 szczypty
  • pieprz 2 szczypty
  • oliwki czarne 1 łyżka już krojonych
NADZIENIE ;
  • jarmuż 10 listków młodych
  • botwinka 10 listków
  • kapusta pekińska liść 1 szt
  • cebula czerwona 1 szt
  • koperek 1 łyżka
  • pomidor 1 szt
  • sól do smaku 3 szczypty
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • pieprz biały Prymat 2 szczypty







OMLET ;
Jajka rozbełtujemy widelcem, doprawiamy, dodajemy ajwar i jogurt, można dodać odrobinę mąki, jeśli obawiacie się czy uda sie to zdjąć z patelni, ale w omlecie raczej mąki być nie powinno, ja robię bez i się udaje.
Masę jajeczną wlewamy na teflonową patelnię, posmarowaną masłem, bądż oliwą i czekamy az się zetnie, lekko podważamy boki, ruszamy patelnią by był ruchomy, gdy góra się zacznie scinać, posypujemy oliwkami, po 1min ściągamy na talerz .

NADZIENIE ;
WSZYSTKIE składniki kroimy według uznania, skrapiamy oliwą, doprawiamy i mieszamy, taką sałatką nadziewamy omlet.

Smacznego. 






Komentarze