Składniki
-
jajko 1 szt
-
cukier brązowy 1 szkl
-
laska wanilii 1/2 szt ziarenka
-
mąka tortowa 3 szkl
-
kakao 3 łyżki
-
czekolada mleczna 1 szt
-
soda oczyszczona 1 płaska łyżeczka
-
olej rzepakowy 1/4 szkl
mleko 1 szkl ok 230ml -
truskawki świeże 24 szt/ polowa do dekoracji
-
borówka amerykańska 150 g
Wykonanie:
Jajko ubijamy z cukrem i ziarenkami wanilii ok 3-4 min, nie tak jak na biszkopt, długo i na puszysto, tutaj nie ma to znaczenia.
Dolewamy olej, mleko.
W misce mieszamy mąkę, kakao, sodę pokrojoną czekoladę.
Łączymy ze sobą mokre i suche składniki, tak by się wymieszały.
Na sam koniec dodajemy pokrojone owoce, lekko mieszamy.
Łyżką nakładamy do papierowych kokilek, umieszczonych w foremce do muffinek, pieczemy ok 25min w tem. 180st.
Na wierzch układamy pokrojone owoce, można zrobić kleks z jogurtu czy bitej śmietany.
Komentarze
Prześlij komentarz