Muffinki czekoladowe z borówkami i truskawkami :











Składniki

  • jajko 1 szt
  • cukier brązowy 1 szkl
  • laska wanilii 1/2 szt ziarenka
  • mąka tortowa 3 szkl
  • kakao 3 łyżki
  • czekolada mleczna 1 szt
  • soda oczyszczona 1 płaska łyżeczka
  • olej rzepakowy 1/4 szkl
    mleko 1 szkl ok 230ml  
  • truskawki świeże 24 szt/ polowa do dekoracji
  • borówka amerykańska 150 g



Wykonanie:

Jajko ubijamy z cukrem i ziarenkami wanilii ok 3-4 min, nie tak jak na biszkopt, długo i na puszysto, tutaj nie ma to znaczenia.

Dolewamy olej, mleko.

W misce mieszamy mąkę, kakao, sodę pokrojoną czekoladę.

Łączymy ze sobą mokre i suche składniki, tak by się wymieszały.
Na sam koniec dodajemy pokrojone owoce, lekko mieszamy.

Łyżką nakładamy do papierowych kokilek, umieszczonych w foremce do muffinek, pieczemy ok 25min w tem. 180st.

Na wierzch układamy pokrojone owoce, można zrobić kleks z jogurtu czy bitej śmietany.










Komentarze