Grillowany karczek na ostro w ziołach z dipem ogórkowym





Grillowany karczek na ostro w ziołach z dipem ogórkowym




Składniki

Mięso i dodatki ;
  • Karczek 500 g
  • papryczki jalapeno 3 szt mini suszone
  • rozmaryn Prymat 1 łyżeczka
  • natka pietruszki 1 łyżka siekana
  • słodka papryka Prymat 1 łyżka
  • kozieradka 1 łyżeczka
  • kminek mielony 1 łyżeczka
  • sól do smaku 1 łyżkeczka różowa himalajska
  • olej 100 ml
DIP :
  • ogórek 2 szt
  • jogurt grecki 300 g
  • serek wiejski 200 g ziarnisty
  • cebula dymka 1 pęczek
  • czosnek 2 ząbki
  • sól do smaku 1/2 łyżeczki
  • papryczki jalapeno 2 szczypty




MIĘSO ;
Karczek kroimy na plastry cieńsze niż 1cm.

Do dużej miski najlepiej szklanej dajemy wszystkie przyprawy i olej, mieszamy zostawiamy na 15min.

Następnie wkładamy mięso, lekko je masując, by wszędzie były przyprawy, zostawiamy na 2-3h.

DIP :

Ogórka kroimy w małą kosteczkę, solimy i stawiamy na sitku.

Serek wiejski mieszamy z jogurtem, dodajemy przyprawy, posztakowaną dymkę i mieszamy, na koniec dodajemy ogórka.

Mięso Grillujemy po 7-8min z każdej strony, zależy od upodobań stopnia wysmażenia mięsa, ja krwistego nie lubię.

Smacznego!






Komentarze