Składniki
-
filet z dorsza 500 g / ok
-
jajka 1 szt
-
mleko 2 % 75 ml
-
mąka tortowa 1/2 szklanki/ może więcej / mniej
-
natka pietruszki 4 łyżki siekanej
-
bazylia 4 łyżki siekana
-
sól morska 1/2 łyżeczki różowej himalajskiej
-
pieprz biały Prymat 1/2 łyżeczki
-
kolendra mielona 4 szczypty
-
kozieradka 4 szczypty
-
ser żółty 50 g Bursztyn / Szafir
-
olej do smażenia 1/2 szkl
Rybę osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na mniejsze kawałki, ja filety przecinam na pół.
Z jajka, mąki, mleka, robimy dość gęste ciasto, doprawiamy, dodajemy zieleninę, starty ser na grubych oczkach i mieszamy, wkładamy rybę, tak zostawiamy na 1-2h, by ryba nasiąkła smakami z ciasta.
Następnie smażymy na rozgrzanym oleju każdy kawałek, na wolnym ogniu.
Taka niezwykle aromatyczna ryba, idealnie pasuje do najróżniejszych sałatek.
Aż mi ślinka cieknie na tego dorsza;)
OdpowiedzUsuńGosiu polecam spróbować, bo warto, smak inny niż zwykła ryba w panierce, do tego bardzo podzielne przy niespodziewanych gościach, bo panierka jest dość duża, więc mniejszą ilością nakarmimy wiecej osób ;)
OdpowiedzUsuń