środa, 24 czerwca 2015

Dorsz w cieście pietruszkowo - bazyliowym z serem długodojrzewajacym






Składniki

  • filet z dorsza 500 g / ok
  • jajka 1 szt
  • mleko 2 % 75 ml
  • mąka tortowa 1/2 szklanki/ może więcej / mniej
  • natka pietruszki 4 łyżki siekanej
  • bazylia 4 łyżki siekana
  • sól morska 1/2 łyżeczki różowej himalajskiej
  • pieprz biały Prymat 1/2 łyżeczki
  • kolendra mielona 4 szczypty
  • kozieradka 4 szczypty
  • ser żółty 50 g Bursztyn / Szafir
  • olej do smażenia 1/2 szkl



Rybę osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na mniejsze kawałki, ja filety przecinam na pół.

Z jajka, mąki, mleka, robimy dość gęste ciasto, doprawiamy, dodajemy zieleninę, starty ser na grubych oczkach i mieszamy, wkładamy rybę, tak zostawiamy na 1-2h, by ryba nasiąkła smakami z ciasta.
Następnie smażymy na rozgrzanym oleju każdy kawałek, na wolnym ogniu.

Taka niezwykle aromatyczna ryba, idealnie pasuje do najróżniejszych sałatek. 






2 komentarze:

  1. Aż mi ślinka cieknie na tego dorsza;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gosiu polecam spróbować, bo warto, smak inny niż zwykła ryba w panierce, do tego bardzo podzielne przy niespodziewanych gościach, bo panierka jest dość duża, więc mniejszą ilością nakarmimy wiecej osób ;)

    OdpowiedzUsuń

DRUKUJ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...