Caneloni nadziewane sosem pomidorowo-warzywnym












Składniki

  • mięso wieprzowe 150 g łopatka
  • mięso wołowe 150 g pieczeń
  • comber z królika 2 szt
  • kalarepka młoda 2 szt
  • papryka 1 szt
  • marchew 2 szt
  • seler 1 /3  szt/ małej
  • oliwa 6 łyżek
  • czosnek 10 ząbków
  • bazylia 10 listków
  • sól 2 łyżeczki
  • oregano 1 łyżeczka
  • cukier 2 łyżeczki
  • Pomidory krojone z puszki 600 ml
  • passata pomidorowa 400 g
  • parmezan starty 50 g
  • cannelloni 200 g


Mięsa mielimy, najlepiej samemu, razem z czosnkiem, przesmażamy na rozgrzanej oliwie. 

Wszystkie warzywa, oprócz papryki, którą kroimy w kostkę,  obieramy i ścieramy na grubych oczkach, dodajemy do mięsa. Przesmażamy jeszcze przez 10 min.

Następnie wlewamy pomidory, dajemy przyprawy, bazylię, i dusimy ok 30min.

Do naczynia zaroodpornego na dno dajemy warstwę sosu, następnie nadziewamy makaron, suchy, bo tak wygodniej, po czym układamy całość na leżąco, idzie to dość sprawnie, proste wykonanie.

Nadziany makaron zalewamy passatą, należy ją posolić, dodać cukru jeszcze do smaku, by makaron był również aromatyczny.

Całość posypujemy startym serem i wkładamy przykryte do piekarnika do 170st na 1h, nalezy kontrolować, by się nie przypaliło. Po takim czasie moje danie było gotowe.


















Komentarze