Składniki
-
białka 200 g ok 6szt
-
cukier puder 400 g
-
mąka ziemniaczana 2 łyżki
-
sok z cytryny 1 szt
-
śmietana kremówka 800 ml
-
owoce 500 g truskawki, kiwi, borówka
Białka dzielimy na pół, każde odważając, osobno ubijając i piekąc.
Musimy zrobić dwa identyczne spody.
Białka 100g ubijamy na sztywno, kolejno stopniowo dodajemy cukier i dalej ubijamy aż masa będzie szklista i bardzo gęsta, na koniec dodajemy sok z cytryny połowę i mąkę ziemniaczaną 1łyżkę, mieszamy.
Na spód tortownicy o średnicy 26cm, by zachować określoną wielkość i kształt, wykładamy mase bezową, rozprowadzamy ok 1-2cm od brzegów, bo ona urośnie, pieczemy w 130st ok 1h, poczym zmniejszamy do 100st i suszymy drugą godzinę.
Śmietanę ubijamy na sztywno ja używam tylko 36%, nie dodajemy cukru.
Na pierwszą część tortu wykładamy połowę ubitej kremówki.
Owoce myjemy osuszamy to bardzo ważne, kroimy według uznania.
Na pierwszym krążku z bitą śmietaną ułożyłam tylko truskawki, na drugim dałam pozostałą bitą smietanę i owoce już ułożone dekoracyjnie.
Nie polecam tego robić tak jak na fotce, kazdy spód osobno a potem składać, bo beza może pęknąć pod ciężarem, mi się udało, ale łatwo nie było, najlepiej odrazu położyć drugi krążek, dopiero potem przekladać masa i dekorować, ale jak sie robi sto rzeczy na raz, popełnia się takie błędy !
Beza pyszna, łatwo się kroiła, moja czekała gotowa ok 8h nie było żadnego problemu.
Pysznie na deser :)
OdpowiedzUsuń