Skrzydełka grillowane z oscypkiem i paprykowym dipem






Składniki

MIĘSO ;
  • skrzydełka kurczaka 1 kg
  • czosnek niedźwiedzi  1 łyzeczka
  • sól morska 1 łyżeczka
  • olej 4 łyżki
  • woda 4 łyżki
  • olej z pestek dyni 2 łyżki
  • papryka słodka mielona 1 łyżeczka
  • kozieradka 1 łyżeczka
  • kminek mielony 1 łyżeczka
  • oscypek 6 szt mały
DIP :
  • papryka czerwona 1 szt
  • papryka żółta 1 szt
  • papryka zielona 1 szt
  • posiekana dymka ze szczypiorem 1 pęczek ok 5szt
  • rzodkiewka 10 szt
  • jogurt grecki 400 g
  • cukier 1/2 łyzeczki
  • sól do smaku 1/2 łyzeczki
  • pieprz czarny mielony 1 łyzeczka
  • kolendra mielona 1/2 łyżeczki



MIĘSO :
Skrzydełka porcjujemy na 3 części, lotki zostawiam do rosołu.
Do dużej miski dajemy wszystkie przyprawy, olej wodę i mieszamy, zostawiamy na 10 min. Po tym czasie wkładamy mięso, dobrze je  obtaczając w marynacie. marynujemy najlepiej ok 24h.

Dip :
Warzywa kroimy w kosteczkę, dymkę szatkujemy całą ze szczypiorkiem.
Do jogurtu dodajemy wszystkie przyprawy mieszamy, całość wlewamy do warzyw, nalezy spróbować czy jest wystarczająco doprawione.

Mięso  grillujemy do uzyskania miękkiego mięsa ok 35min.
Pod koniec kładziemy na ruszt serki i grillujemy je po 5 min z każdej strony.




Komentarze