Pizza ziołowa na delikatnym cieście z duszoną cebulką i warzywami




Składniki

  • mąka pszenna 500 g ok może więcej typ 500
  • woda letnia 250 ml
  • oliwa 4 łyżki
  • drożdże świeże 50 g
  • oregano 1 łyżeczka
  • kminek mielony 1/2 łyżeczki
  • sól 1/.2 łyżeczki
  • czosnek niedźwiedzi  3 szczypty
  • cebula czerwona 2 szt
  • szynka parzona 100 g
  • ser kozi 100 g dobrze topiący się
  • ser wędzony 50 g
  • papryka czerwona 1/3 szt
  • ogórek konserwowy Smak 1 szt
  • sos pomidorowy 5 łyżek









CIASTO :
Do misy robota, wrzucamy, wodę, drożdże, oliwę, przyprawy, mąkę i wyrabiamy aż się wszystko połączy, następnie przekładamy na blaszkę dużą z piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia i rozwałkowujemy ciasto, zostawiamy na 45min by  urosło.

W tym czasie, szatkujemy cebulkę i na odrobinie oleju ją dusimy aż zmięknie.

Pozostałe składniki kroimy według uznania.

Gdy ciasto urosło, smarujemy je sosem, bądż ketchupem  czy domowym przecierem, ale nie sklepowym bo jest nie smaczny.

Na to układamy zimną cebulkę i pozostałe składniki, pieczemy ok 12-15min w tem 220st.








Komentarze