Składniki
-
filet z dorsza 400 g
-
ziemniaki 5 szt.
-
szpinak 250 g
-
cebula 2 szt
-
masło 2 łyżki
-
kolendra mielona 1/2 łyżeczki
-
pieprz kolorowy ziarnisty 1/2 łyżeczki
-
sól ziołowa 1/2 łyżeczki do smaku
-
gałka muszkatołowa mielona 4 szczypty
-
natka pietruszki Prymat 1/2 łyżeczki
-
śmietana 18 proc 2 łyżki
Sposób przygotowania
Rybę kroimy na kawałki ok 10cm. Cebulę szatkujemy, wrzucamy do garnka na roztopione masło i chwilkę przesmażamy, dodajemy szpinak, czekamy aż odparują soki, doprawiamy podanymi przyprawami, na koniec dajemy śmietanę.Ziemniaki obieramy, kroimy w cienkie plastry i blanszujemy ok 3min w osolonej wodzie.
Do naczynia żaroodpornego wkładamy folię aluminiową, układamy po 4-5 plastrów ziemniaków, na to kładziemy rybę, na nią szpinak i znów ziemniaki, dla dekoracji całość jeszcze oprószyłam pieprzem, zawijamy i wkładamy do piekarnika na 15 min temp. 190st.
Starajmy się zrobić tak by w jednym papilocie była porcja dla 1 osoby.
Komentarze
Prześlij komentarz