Pieczony dorsz ze szpinakiem i ziemniakami




Składniki

  • filet z dorsza 400 g
  • ziemniaki 5 szt.
  • szpinak 250 g
  • cebula 2 szt
  • masło 2 łyżki
  • kolendra mielona 1/2 łyżeczki
  • pieprz kolorowy ziarnisty 1/2 łyżeczki
  • sól ziołowa 1/2 łyżeczki do smaku
  • gałka muszkatołowa mielona 4 szczypty
  • natka pietruszki Prymat 1/2 łyżeczki
  • śmietana 18 proc 2 łyżki


Sposób przygotowania

Rybę kroimy na kawałki ok 10cm. Cebulę szatkujemy, wrzucamy do garnka na roztopione masło i chwilkę przesmażamy, dodajemy szpinak, czekamy aż odparują soki, doprawiamy podanymi przyprawami, na koniec dajemy śmietanę.

Ziemniaki obieramy, kroimy w cienkie plastry i blanszujemy ok 3min w osolonej wodzie.

Do naczynia żaroodpornego wkładamy folię aluminiową, układamy po 4-5 plastrów ziemniaków, na to kładziemy rybę, na nią szpinak i znów ziemniaki, dla dekoracji całość jeszcze oprószyłam pieprzem, zawijamy i wkładamy do piekarnika na 15 min temp. 190st.

Starajmy się zrobić tak by w jednym papilocie była porcja dla 1 osoby.









Komentarze