Grillowana pierś z dipem warzwno serowym




Składniki

Mięso i dodatki ;
  • filet z kurczaka 4 piersi małe najlepiej
  • kozieradka 1 łyżeczka
  • czosnek niedźwiedzi  1 łyżeczka
  • sól morska 1/2 łyżeczki użyłam różowej
  • kolendra mielona 1/2 łyżeczki
  • papryka słodka mielona 1 łyżeczka
  • olej 3 łyżki
DIP :
  • serek wiejski 200 g ziarnisty
  • jogurt grecki 5 łyżek
  • ogórek zielony 1 szt długi
  • cebula czerwona 1 szt.
  • szczypiorek 2 łyżki siekany
  • sól 1/2 łyżeczki różowej soli
  • pieprz cytrynowy 1/2 łyżeczki
  • kolendra mielona 3 szczypty
  • chilli 1 szczypta suszonej








MIĘSO :
Filety myjemy, osuszamy umieszczamy w miseczce najlepiej szklanej.
Przyprawy mieszamy ze sobą i olejem, smarujemy nimi każdy filet z obu stron, zostawiamy do zamarynowania.

DIP :
Serek wiejski odcedzamy z zalewy serwatkowej.
Ogórka i cebulkę kroimy w kosteczkę, szczypior również.
Wszystko mieszamy ze sobą, doprawiamy.

Mięso grillujemy z każdej strony po 5 min. filet bardzo szybko jest gotowy.









Komentarze