Drożdżówki z jabłkiem prażonym i orzechami















Składniki

CIASTO :
  • drożdże świeże 50 g
  • mąka tortowa 500 g może mniej/ więcej typ 450
  • mleko 2 % 1 szkl
  • cukier puder 1/2 szkl
  • cukier waniliowy 30 g
  • olej 4 łyzki
  • żółtka 3 szt
NADZIENIE ;
  • jabłka 3 szt
  • masło 1 łyżeczka
  • cukier brązowy 1 łyżka
  • cynamon 2 szczypty
  • orzechy włoskie 1 garść / zmielić



Żółtka ucieramy z cukrem i waniliowy, do białości, następnie wlewamy olej. 

Z drożdży, odrobiny cukru, 4 łyżek mąki, całego letniego mleka robimy zaczyn, mieszamy, czekamy 10 min aż zacznie pracować.
Dodajemy do utartych żółtek, miksujemy.

Kolejno wsypujemy mąkę, ja robię to mikserem, gdy ciasto będzie już bardzo gęste, przekładam na stolnicę i wyrabiam 10 min.

Zostawiamy do wyrośnięcia na ok 1h w ciepłe miejsce.

Do garnka dajemy masło, cukier, obrane i pokrojone jabłka, mieszamy i prażymy je aż się rozpadną. Studzimy.
Orzechy mielimy w rozdrabniaczu.

Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt, smarujemy jabłkami, posypujemy obficie orzechami, jeśli lubicie bardzo słodkie, można jeszcze posypać cukrem brązowym.

Ciasto zwijamy w roladę i kroimy na kawałki, dowolne jeśli macie dużą foremkę, to mniejsze, jesli małą to większe.

Układamy pionowo w tortownicy, ja zrobiłam 6 kawałków, zostawiamy do wyrośnięcia, po czym pieczemy w 180st, przez 20-25 min do zrumienienia się.



























Komentarze