Biszkopt z masą serową, brzoskwiniami i galaretką
























Składniki

BISZKOPT:
  • jaja 3 szt duże
  • cukier puder 4 łyżki
  • wanilia 1/2 laski same ziarenka
  • olej 3 łyżki
  • mąka pszenna 2 łyżki tortowa typ 450
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
MASA:
  • margaryna 250 g
  • serek homogenizowany 200 g brzoskwiniowy
  • jaja 3 szt.
  • mleko 1/4 szkl
  • żelatyna 3 łyżeczki
    cukier 3/4 szklanki 
GALARETKA :
  • galaretka brzoskwiniowa 2 szt
  • brzoskwinie w puszce 1 duża  puszka 




BISZKOPT :
Do misy robota wbijamy białka i ubijamy na sztywno.
Nastepnie dodajemy po 1 żółtku i jednej łyżce cukru.
Teraz kolej na wanilię.
Wolnym strumieniem dodajemy olej cały czas ubijając.
Mąki mieszamy ze sobą, z proszkiem, przesiewamy i dodajemy do jaj, lekko mieszając.
Taką masę wylewamy do foremki 32cmx36cm pieczemy do suchego patyczka ok 25min w tem. 180st.
 
MASA:



Masa jest troszkę skomplikowana, ale robiąc wszystko po kolei na pewno się uda.

1.Margarynę ucieramy z cukrem do białości, na koniec dodajemy po jednym żółtku i nadal ucieramy.

2.W tym momencie musimy żelatynę zalać już zimnym mlekiem, poczekać 5 min. aż napęcznieje, podgrzać by się ładnie rozpuściła, ostudzić, by była już gęsta, ale nie stężała jeszcze.

3. Do masy dodajemy serek homogenizowany, mieszamy łyżką.

4.Pianę ubijamy na sztywno, dodajemy do masy, mieszamy lekko łyżką.

5. Do masy dolewamy tężejącą żelatynę z mlekiem, lekki miksujemy na wolnych obrotach.

WYKONANIE :

Na ostudzony biszkopt, dobrze jest go umieścić z powrotem w foremce, wykładamy całą masę, jest gęsta, ładnie równo rozprowadzamy ją.

Brzoskwinie kroimy w plastry, układamy na masie, lekko je w nią wciskając, to da zwartą strukturę ciasta przy jedzeniu, nie będą się one wyślizgiwać pod widelczykiem.

Galaretkę rozpuszczamy w 700ml wody obie, mieszamy studzimy i już lekko tężejącą wylewamy na brzoskwinie, wstawiamy do lodówki.
























Komentarze

  1. Ciasto jak marzenie, bardzo apetycznie się prezentuje )

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz