sobota, 9 maja 2015

Biszkopt w paski z bitą śmietaną, malinami i galaretką










Składniki

BISZKOPT: Brytfanna 25x35cm
  • jaja 6 szt
  • mąka tortowa 4 łyzki typ 450
  • mąka ziemniaczana 3 łyżki
  • cukier puder 7 łyżek
  • olej 6 łyżek
  • cukier waniliowy 30 g
  • proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
BISZKOPT BLASZKA Z PIEKARNIKA DUŻA :
  • jaja 4 szt
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • mąka tortowa 3 łyżki
  • cukier puder 5 łyżek
  • cukier waniliowy 30 g
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • olej 5 łyżek
MASA MALINOWA DO ROLADY :
  • śmietana kremówka 200 g 36%
  • mrożone maliny 1 szkl
  • żelatyna 2 łyżeczki
GALARETKA Z MALINAMI ;
  • galaretka czerwona 3 szt
  • mrożone maliny 600 g
  • woda ciepła 1200 ml
MASA :
  • śmietana kremówka 800 g 36%
    cukier do smaku

 BISZKOPT I :
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy żółtka, z cukrem i cukrem waniliowym, kolejno olej, na koniec maki zmieszane z proszkiem i przesiane przez sitko, lekko mieszamy łyżką, wylewamy na blaszkę 25cmx35cm i pieczemy ok.20-25 min. w tem. 180st. Studzimy i przekrawamy na pół.

BISZKOPT NA ROLADĘ BLASZKA DUŻA Z PIEKARNIKA ;
Czynność powtarzamy czyli ubijamy białka na sztywno, dodajemy po jednym żółtku cały czas ubijając, następnie cukier i cukier puder.
Pod koniec wolnym strumieniem olej, a potem mąki zmieszane  z proszkiem i przesiane. Pieczemy na dużej blaszce, ok 12-15 min w tem 180st, nalezy pilnować bo ten biszkopt jest cienki i łatwo go przypalić.
Po upieczeniu, kładziemy na niego czystą ściereczkę, razem z papierem zwijamy w roladę, zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.


MASA DO ROLADY :
Maliny dajemy do garnka, podgrzewamy aż puszczą sok, nie mieszamy bo się rozpadną, dodajemy żelatynę i czekamy aż się rozpuści, można lekko na samym środku w soku ją rozmieszać idzie to bez problemu, studzimy az będzie tężejąca.

Śmietanę ubijamy na sztywno, ja nie używam zadnych śmietanfixów, wystarczy mieć dobrą 36%, do takiej dodajemy naszą malinową galaretkę, lekkutko tylko mieszamy, to nie ma być idealnie połączone.
Na zimną biszkoptową roladę wykładamy masę niedbale połączone tak ma być, smarujemy równo, zwijamy i wkładamy do lodówki na 1h.

Gdy już się schłodzi kroimy w kromki, tutaj musicie sobie zmieżyć blaszkę w której będzie składane ciasto, ja zrobiłam odmierzając linijką 12 równych kawałków.


MASA : Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem, dzielimy na pół i wykładamy na pierwszą część biszkoptu.
Na masę kładziemy krążki rolady jak na foto, najlepiej zacząć od brzegów, by potem już tam nie musieć dawać galaretki, jest w tedy łatwiej.

Galaretka :
Teraz musimy przygotować galaretkę, część będzie musiała jej poczekać bo jest potrzebna na wierzch, a część do środka, żeby nie robić 2 razy ja robię tak .

3 galaretki zalewamy 1200ml wodą wrzątkiem rozmieszać, odlać 400ml galaretki i dodać do niej ok 200g  zamrożonych malin, lekko zamieszać , galaretka prawie natychmiast zacznie tężeć, pozostałą część zostawić w tem pokojowej bez malin, by nam się nie ścieła przed czasem.

Ta przygotowaną częścią galaretki wypełniamy liku pomiędzy roladą, od razu wstawiamy do lodówki na 10 min wystarczy by tylko całkiem zastygła.

Na zastygniętą galaretkę dajemy II część bitej śmietany, powinna ona też czekać w lodówce.

Ostatnim etapem jest położenie drugiej części biszkoptu i wylanie galaretki z malinami, czyli do tej czekającej galaretki dodajemy mrożone maliny, lekko mieszamy, zaczną tężeć od razu i od razu można wykładać na ciasto.Ale nie może być to płynne, u mnie widać że było bardzo teżejące.































4 komentarze:

  1. Jaki radosny i pyszny deser:)

    OdpowiedzUsuń
  2. jejku! mogę kawałeczek ?

    OdpowiedzUsuń
  3. choć bardzo pracochłonny, to wart zachodu, bo każdy krojony kawałeczek zaskakuje wyglądem z każdej strony, zapraszam do wypróbowania ;)

    OdpowiedzUsuń

DRUKUJ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...