Składniki
BISZKOPT: Brytfanna 25x35cm-
jaja 6 szt
-
cukier 6 łyżek
-
olej 6 łyżek
-
proszek do pieczenia 1 łyżeczka płaska
-
cukier waniliowy 30 g
-
kakao 3 łyżki
-
ciastko 1 szt czekoladowe;
-
orzechy włoskie 100 g
-
mąka pszenna 4 łyżki tortowa 450 typ
-
biszkopty okrągłe 150 g
-
cukier 2 łyżki
-
woda ciepła 100 ml
-
spirytus 4 łyżki
-
czekolada gorzka 1 szt
-
czekolada mleczna 1 szt
-
śmietana kremówka 400 g 36%
-
masło 1 łyżka
-
kakao 1 łyżka
-
śmietana kremówka 400 g
-
cukier puder 4 łyżki lub więcej według uznania
-
serek mascarpone 250 g
-
kawa rozpuszczalna 1 łyżka
-
woda letnia 1 szkl
-
rum 5 łyżek
BISZKOPT CZEKOLADOWY :
Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier waniliowy, puder i żółtka, cały czas ubijając, wlewamy olej.
Mąkę mieszamy z proszkiem, kakaem, dodajemy starte orzechy i czekoladowe ciastko.
Dodajemy stopniowo do masy jajecznej, lekko mieszamy.
Wylewamy na foremkę 25x36cm i pieczemy ok 30min do suchego patyczka w temp. 180 st.
MUS CZEKOLADOWY :
Do garnka dajemy śmietankę, masło, kakao, czekolady i podgrzewamy na wolnym ogniu aż całość się połączy i powstanie gęsta masa. Studzimy,
PONCZ DO BISZKOPTÓW :
Na patelnię wsypujemy cukier, czekamy aż się rozpuści, wlewamy ostrożnie spirytus, następnie wodę, jeśli coś nam się z krystalizuje i zostanie na łyżce nie martwimy się, całość przelewamy do szklanki, wkładamy do niej łyżkę z karmelem i zostawiamy, to i tak musi ostygnąć, więc do tego czasu wszystko się ładnie rozpusci.
Zimnym ponczem, pędzlem smarujemy nasze biszkopty.
MASA ; BITA ŚMIETANA ;
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier do smaku, a następnie serek, lekko miksujemy, wstawiamy do lodówki.
WYKONANIE ;
Biszkopt ostudzony kroimy na pół, obie części nasączamy ponczem z kawy i rumu.
Następnie na I część biszkoptu wykładamy masę białą > na to biszkopty > mus czekoladowy > II część biszkoptu > opcjonalnie polewa, bądż cukier puder według uznania dekoracja również dowolna.
schładzamy najlepiej 12h
Komentarze
Prześlij komentarz