Biszkopt czekoladowo - orzechowy z bitą śmietaną i musem













Składniki

BISZKOPT: Brytfanna 25x35cm
  • jaja 6 szt
  • cukier 6 łyżek
  • olej 6 łyżek
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka płaska
  • cukier waniliowy 30 g
  • kakao 3 łyżki
  • ciastko 1 szt czekoladowe;
  • orzechy włoskie 100 g
  • mąka pszenna 4 łyżki tortowa 450 typ
Biszkopty :
  • biszkopty okrągłe 150 g
  • cukier 2 łyżki
  • woda ciepła 100 ml
  • spirytus 4 łyżki
MUS CZEKOLADOWY :
  • czekolada gorzka 1 szt
  • czekolada mleczna 1 szt
  • śmietana kremówka 400 g 36%
  • masło 1 łyżka
  • kakao 1 łyżka
MASA BITA ŚMIETANA
  • śmietana kremówka 400 g
  • cukier puder 4 łyżki lub więcej według uznania
  • serek mascarpone 250 g
PONCZ DO BISZKOPTU CZEKOLADOWEGO :
  • kawa rozpuszczalna 1 łyżka
  • woda letnia 1 szkl
  • rum 5 łyżek



BISZKOPT CZEKOLADOWY :
Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier waniliowy, puder i żółtka, cały czas ubijając, wlewamy olej.

Mąkę mieszamy z proszkiem, kakaem, dodajemy starte orzechy i czekoladowe ciastko.
Dodajemy stopniowo do masy jajecznej, lekko mieszamy.

Wylewamy na foremkę 25x36cm i pieczemy ok 30min do suchego patyczka w temp. 180 st. 

MUS CZEKOLADOWY :
Do garnka dajemy śmietankę, masło, kakao, czekolady i podgrzewamy na wolnym ogniu aż całość się połączy i powstanie gęsta masa. Studzimy,


PONCZ DO BISZKOPTÓW :
Na patelnię wsypujemy cukier, czekamy aż się rozpuści, wlewamy ostrożnie spirytus, następnie wodę, jeśli coś nam się z krystalizuje i  zostanie na łyżce nie martwimy się, całość przelewamy do szklanki, wkładamy do niej łyżkę z karmelem i zostawiamy, to i tak musi ostygnąć, więc do tego czasu wszystko się ładnie rozpusci.

Zimnym ponczem, pędzlem smarujemy nasze biszkopty.

MASA ; BITA ŚMIETANA ;
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier do smaku, a następnie serek, lekko miksujemy, wstawiamy do lodówki.

WYKONANIE ;
Biszkopt ostudzony kroimy na pół, obie części nasączamy ponczem z kawy i rumu.

Następnie na I część biszkoptu wykładamy masę białą > na to biszkopty > mus czekoladowy > II część biszkoptu > opcjonalnie polewa, bądż cukier puder według uznania dekoracja również dowolna.

schładzamy najlepiej 12h











Komentarze