Składniki
-
szynka wieprzowa 5 kg
-
gorczyca 2 łyżki
-
liść laurowy 7 szt
-
woda 5 L
-
pieprz czarny ziarnisty 2 łyżki
-
gorczyca 2 łyżki
-
sól peklowa 40 g/ na 1 L wody więc ok 200g
-
czosnek 1 główka
-
owoc jałowca 10 szt
-
kolendra 1 łyżka
Do garnka 10 L wlewamy ok 5 L wody zimnej, przegotowanej, dodajemy wszystkie przyprawy i sól peklową.
Następnie wkładamy pokrojone na kawałki mięso, moga to być duże, mniejsze, jak kto preferuje, mięso powinno być całe zanurzone w zalewie, i przykryte, odstawione w zimne miejsce do piwnicy, lodowki jeśli się zmieści, co dziennie należy je obrać, sprawdzać czy wszystko jest w porządku, tak powinno leżeć 6 dni.
Po 6 dniach mięso wyjmujemy zostawiamy na 1h by obciekło z zalewy i wkładamy do siatki, kupuję ją w sklepie na metry, pakujemy każdą porcję mięsa i związujemy końce.
Szynki nakładamy na patyki i wędzimy ok 6h w temp. ok 80st ja wędzę zawsze na drzewie owocowym, powoli.
Komentarze
Prześlij komentarz