Szynka domowa wędzona



Składniki

  • szynka wieprzowa 5 kg
  • gorczyca 2 łyżki
  • liść laurowy 7 szt
  • woda 5 L
  • pieprz czarny ziarnisty 2 łyżki
  • gorczyca 2 łyżki
  • sól peklowa 40 g/ na 1 L wody więc ok 200g
  • czosnek 1 główka
  • owoc jałowca 10 szt
  • kolendra 1 łyżka











Do garnka 10 L wlewamy ok 5 L wody zimnej, przegotowanej, dodajemy wszystkie przyprawy i sól peklową. 

Następnie wkładamy pokrojone na kawałki mięso, moga to być duże, mniejsze, jak kto preferuje, mięso powinno być całe zanurzone w zalewie, i przykryte, odstawione w zimne miejsce do piwnicy, lodowki jeśli się zmieści, co dziennie należy je obrać, sprawdzać czy wszystko jest w porządku, tak powinno leżeć 6 dni.

Po 6 dniach mięso wyjmujemy zostawiamy na 1h by obciekło z zalewy i wkładamy do siatki, kupuję ją w sklepie na metry, pakujemy każdą porcję mięsa i związujemy końce.

Szynki nakładamy na patyki i wędzimy ok 6h w temp. ok 80st ja wędzę zawsze na drzewie owocowym, powoli.











Komentarze