Racuchy wytrawne z indykiem, serem i szalotką



Składniki

  • filet z indyka 150 g
  • jaja 2 szt
  • mleko 1/4 szkl.
  • żółty ser 2 łyżki tarty
  • szalotka 3 szt.
  • sól do smaku 3 szczypty
  • kolendra 3 szczypty
  • pieprz kolorowy ziarnisty 4 szczypty
  • kminek 2 szczypty
  • czosnek niedźwiedzi  2 szczypty
  • olej do smażenia 1/2 szkl.
  • mąka pszenna 3 łyżki może więcej, zależy od jaj







Danie proste, dość oszczędne, ale bardzo smaczne.

Kiedy na obiad zjawia się niespodziewanie dodatkowe 3 osoby dobra pani domu, nie biegnie do sklepu, bo to troszkę nie takt, tylko musi stworzyć coś z małej ilości.

Mięso kroimy w drobną kostkę, doprawiamy.
Szalotkę kroimy na drobno.
Ser ścieramy na grubych oczkach.
Do miseczki wbijamy żółtka, dodajemy przyprawy, mleko, mięso, cebulę, ser, wszystko mieszamy, dodajemy mąkę, na tym etapie ciasto ma być bardzo gęste, takie, że ciężko jest je nawet mieszać, sprawdzamy smak, by potem już nie doprawiać.
Teraz czas na ubicie białek, na sztywno, takie dodajemy do naszej masy, mieszamy, po czym łyżką nakładamy na rozgrzany olej, smażymy do zrumienienia z każdej strony, można patyczkiem sprawdzić, czy jest upieczone.
Ciasto jest puszyste, delikatne, warto wypróbować. 





Komentarze