sobota, 18 kwietnia 2015

Ciasto czekoladowe z wiśniami i bezą











Składniki

CIASTO CZEKOLADOWE I :
  • jaja 2 szt
  • olej 7 łyżek
  • mąka tortowa 2 szkl.
  • mleko 1 szkl.
  • kawa rozpuszczalna 3 łyżeczki
  • cukier 1 szkl.
  • powidła śliwkowe 2 łyżki
  • kakao 3 łyżki
  • soda oczyszczona 1 płaska łyżeczka
CIASTO KRUCHE CZEKOLADOWE + BEZA :
  • żółtka 2 szt
  • margaryna 1/4 kostki
  • mąka 1 szkl. ok może ciut więcej
  • kakao 2 łyżki
  • cukier puder 2 łyżki
  • soda oczyszczona 2 szczypty
  • białka 2 szt
  • cukier puder 120 g
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
GALARETKA 
  • galaretka wiśniowa 2 szt
  • wiśnie bez pestek 450 g
MASA NA BEZIE SZWAJCARSKIEJ :
  • białka 3 szt.
  • cukier puder 200 g
  • masło 300 g






 CIASTO CZEKOLADOWE I :
Do misy robota dajemy jaja ubijamy z cukrem by się tylko lekko spieniły, dodajemy olej, cały czas ubijamy, mleko z kawą, powidła, kakao, na koniec mąkę z sodą.Ciasto wylewamy na tortownicę 26cm. Pieczemy ok 30 min. w tem. 180st, do suchego patyczka, studzimy.

CIASTO KRUCHE CZEKOLADOWE Z BEZĄ :

Z podanych składników na ciasto, szybko je zagniatamy i wałkujemy na spód tej samej tortownicy.
Białka ubijamy na sztywno, następnie stopniowo dodajemy cukier, ubijamy aż stanie się sztywna i połyskująca,dodajemy mąkę, miksujemy i  wylewamy na surowe ciasto kruche, zostawiając brzegi ok 2cm bo beza urośnie. Pieczemy w 180st przez ok 25min. To cienkie ciasto więc należy go pilnować by się nie spaliło.Taka beza na pewno troszkę opadnie, ale tak ma być. 

MASA :
Do garnka wlewamy wodę, stawiamy na nim miskę i czekamy aż woda zacznie wrzeć, ważymy białka, jeśli mamy 100g to potrzeba 200g cukru, do miski dajemy białka i cukier, mieszamy aż cukier się rozpuści, nie ubijamy.
Następnie przekładamy do misy robota i zostawiamy na 15 min by białka się ubiły na sztywną gładką masę.

Do ubitych białek dodajemy po troszku miękkie masło, masa moze pod koniec wyglądać jakby się zważyła, należy dodać masła i ubijać znów stanie się jednolita, czasem trzeba dać ciut więcej masła, zależy od wielkości białek jakich użyjemy.

GALARETKA :

Galaretki zalewamy połową wody czyli na 2szt. 500ml, mieszamy następnie dodajemy wiśnie u mnie mrożone. MIeszamy i bacznie pilnujemy bo to się natychmiast zsiada, musimy teraz szybko działać.

WYKONANIE : 

Ciasto nr I Ścinamy z niego górę, bo ono rośnie nie równo, to nie biszkopt, możemy resztki zjeść lub użyć do bajaderek.

Na ciasto wykładamy część masy.

Na masę wylewamy już tężejącą galaretkę z wiśniami, ciasto wstawiamy do lodówki i czekamy aż całkiem zastygnie. Dobrze jest sobie dać obręcz od tortownicy.

Na galaretkę dajemy drugą część masy, na wierzch dajemy ciasto kruche z bezą, wkładamy do lodówki, ciasto przed podaniem nalezy jednak z niej wyjąć bo jest smaczniejsze w temperaturze pokojowej.


















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...