Rogale krucho - drożdżowe z prażonymi jabłkami z pomarańczą











Składniki

JABŁKA PRAŻONE :
  • jabłka 4 szt
  • cukier trzcinowy 2 łyżki
  • skórka pomarańczowa 1 łyżka
  • masło 1 łyżka
  • kardamon mielony 2 szczypty
  • cynamon mielony 2 szczypty
CIASTO:
  • żółtka 3 szt
  • drożdże 75 g
  • cukier 1;2 szkl
  • margaryna 1 kostka
  • śmietana 18 proc 3 łyżki kwaśna
  • mąka pszenna 600 g/ ok może więcej/  typ 500






 CIASTO:


Żółtka ucieramy z cukrem do białości. 
Następnie dodajemy drożdże wymieszane ze śmietaną, tak by były rozpuszczone.

Kolejno dodajemy margarynę i wyrabiamy chwilę robotem, można też już zacząć dodawać po troszku mąkę.

Ja jak długo mój robot daje radę wyrabiam właśnie nim, pod koniec przekładam ciasto na stolnice i tylko dokańczam, lekko podsypując mąką.
Ciasto ma być elastyczne, łatwo odchodzić od dłoni, zostawiamy je na 3-4h w lodówce by odpoczęło.

JABŁKA :

Do garnka dajemy masło, cukier i przyprawy, lekko karmelizujemy, następnie wkrajamy jabłka, mieszamy by się nie przypaliło i na małym ogniu, czekamy aż cały sok odparuje, pod koniec dodajemy skórę z pomarańczy, studzimy.


Ciasto wałkujemy i wycinamy trójkąty, na każdy układamy porcję zimnych jabłek.

Rogale zwijamy tak by nadzienie było widoczne, jest gęste więc nie wypłynie podczas pieczenia, a rogale będą ładniej się prezentować.
























Komentarze