Papryka nadziewana ryżem, filetem i gruszką na winie














Składniki

  • papryka czerwona 2 szt duże lub 3 małe
  • cebula czerwona 1 szt
  • oliwa 3 łyżki
  • filet z kurczaka 1 szt mała ok 150g
  • gruszka 1 szt
  • białe wino 1/2 szkl
  • ryż 100 g
  • natka pietruszki 2 łyżki
  • sól 1/2 łyżeczki
  • kminek mielony 2 szczypty
  • chilli 2 szczypta/ suszone płatki
  • bazylia 2 szczypta suszona
  • kolendra 1/2 łyżeczki





Do garnka wlewamy oliwę, na rozgrzaną wrzucamy poszatkowaną cebulkę i pokrojone mięso, smażymy aż białko się zetnie, a cebula zeszkli. 

Następnie całość doprawiamy podanymi przyprawami.

Gruszkę kroimy w kosteczkę i dodajemy razem z ryżem, mieszamy, chwilkę smażymy.

Wlewamy wino i na bardzo małym ogniu podgrzewamy aż nie będzie płynu.

Na koniec dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki.

Papryki przecinamy na pół i wydrążamy środki, do każdej nakładamy farszu i układamy w formie do zapiekania, ja swoją porcję robiłam na parze i wyszła też wspaniała w smaku, podajemy solo bądż z sosem pomidorowym.

W piekarniku zapiekamy ok 40 min.


















Komentarze