Kopiec Kreta z musem czekoladowym i masą śmietanową





















CIASTO;
1 JAJKO
3 SZKL MĄKI
3 ŁYŻKI DŻEMU BORÓWKOWEGO
1/4 SZKL. OLEJU
1 SZKL. MLEKA
3 ŁYŻKI KAKAO
1 CUKIER WANILIOWY
1 ŁYŻECZKA SODY
1/ szkl. cukru pudru

MUS CZEKOLADOWY;
2 ŁYŻKI MARGARYNY,
2 ŁYŻKI CUKRU
2 ŁYŻKI KAKAO
2 ŁYŻKI MLEKA
1 TABLICZKA DOWOLNEJ CZEKOLADY
200G ŚMIETANY 36% GĘSTEJ

MASA :
Śmietana 36% 800g
cukier do smaku ok 1/2 szkl.
250g ser mascarpone


CIASTO:
Do misy robota  dajemy jajko i ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym.
Następnie wlewamy wolnym strumieniem olej, cały czas ubijamy.
Teraz kolejno dżem, mleko, na koniec mąkę z sodą, kakao miksujemy aż się połączy.
Wylewamy na formę okragłą 26cm, pieczemy ok 25-30 min. w temp. 180st.

MUS CZEKOLADOWY :
Do garnka dajemy margarynę, czekamy aż sie rozpuści, następnie cukier, mleko i kakao, teraz czas dodać czekoladę, ja dałam różne bo takie mi zalegały w szafce, czekamy aż sie rozpuści, lekko studzimy, na koniec dajemy śmietanę prosto z kubeczka kremówkę 36% taką gęstą. Mieszamy .

MASA:
Śmietanę ubijamy na sztywno c cukrem na koniec dodajemy serek, lekko miksujemy.

WYKONANIE :

Upieczone ciasto, studzimy, odkrajamy górę i wydrążamy środek, tak jak na foto robiąc pierścień, część wydrążoną kruszymy palcami, do tak przygotowanej ciastowej miseczki wlewamy mus czekoladowy, wkładamy do lodówki i czekamy aż zastygnie.
Na wierzch dajemy masę formując zgrabny kopczyk, na koniec obkładamy ciastem, lekko dociskamy by nam się ładnie całość prezentowała. Schładzamy i podajemy.












Komentarze

Prześlij komentarz