Dorsz w sosie białym serowo śmietanowym











Składniki

  • filet z dorsza 300 g
  • szalotka 3 szt
  • masło 1 łyżka
  • mąka pszenna 1 łyżka
  • mleko 1 szkl
  • śmietana 18 proc 3 łyżki kwaśna
  • serek topiony 3 trójkąty ziołowy
  • natka pietruszki 3 łyżki
  • sól do smaku 1/2 łyżeczki
  • kolendra mielona 1.2 łyzeczki
  • pieprz kolorowy ziarnisty 1/2 łyżeczki




 Do garnka dajemy masło, topimy, dodajemy pokrojoną szalotkę i lekko przesmażamy, następnie dodajemy mąkę i mieszamy, ok 2minuty.

Następnie wlewamy stopniowo mleko, mieszamy cały czas, zrobi nam się coś jak beszamel.

Teraz dodajemy serki topione i mieszamy aż się rozpuszczą.

Następnie śmietanę i mieszamy, całość miksujemy blenderem, na gładką jednolitą masę, jeśli jest za gęste dolewamy mleka, lub wina białego. Całość doprawiamy podanymi przyprawami.

Rybę kroimy na kawałki, oprószamy kolorowym pieprzem i solą.

Do sosu tuż przed podaniem wkładamy rybę na 5 min, można lekko przemięszać, by cała się schowała, garnek przykryć.

Pod koniec dodać natkę, wymieszać i podawać. 





















Komentarze

Prześlij komentarz