środa, 11 marca 2015

Ciasto kruche z czereśniami i pianką


















Składniki

CIASTO :
  • margaryna 250 g
  • jaja 3 szt
  • wanilia 1/2 szt
  • cukier puder 1.2 szkl
  • proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
  • mąka 600 g/ok może więcej typ 500
PIANA :
  • białka 5 szt
  • cukier puder 150 g
  • budyń waniliowy 2 szt bez cukru
  • olej 1/2 szkl
  • czereśnie koktajlowe 1 słoiczek taki 300ml





CIASTO:

Z podanych składników na ciasto, zarabiamy je jak tradycyjne kruche, dość szybko, by za bardzo go nie ogrzewać. Ciasto ma być elastyczne, łatwo odrywać się od dłoni. Czasem musimy dodać więcej mąki, bo każda jest inna, zależy to też od wielkości jaj. 

Ciasto dzielimy na pół, jedną połowę jeszcze na 3 mniejsze i zamrażamy by łatwiej zetrzeć potem na tarce do jarzyn.

Jedną część ciasta wylepiamy na naszą foremkę u mnie tradycyjna prostokątna 27x36cm
Ciasto podpiekamy w 180st przez 15min. 

Piana :

Białka ja używam mrożonych, bo mam dużo, gdyż często robię lody, ajerkoniaki, dlatego też lubię takie ciasta, które można stworzyć z resztek.

Ubijamy je na sztywno, po czym dodajemy stopniowo cukier, nadal ubijamy aż będzie szklista, pod koniec dodajemy budynie i tylko mieszamy.

Teraz czas na olej lekkim strumieniem, powoli.


Na podpieczone i ostudzone  ciasto wykładamy masę z piany, rozprowadzamy równo.

Czereśnie u mnie z zalewy cukrowej dobrze odsączamy, po czym układamy na pianie.

Na sam koniec ścieramy zamrożone ciasto, po czym pieczemy w 180st aż ciasto się zrumieni, następnie zmniejszamy tem. do 160st i podsuszamy lekko by pianka była smaczniejsza jeszcze z 15min.



















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...