Dziś postanowiłam zrobić popularne ciasto, ale o nieco głębszym smaku, wyszło wspaniale
Składniki
-
jaja 5 szt duże
-
rum 50 ml
-
amaretto 100 ml
-
woda 70 ml
-
olej 3.4 szklanki
-
cukier 200 g
-
wanilia 1/2 laski
-
kakao 1 duża łyżka
-
kawa rozpuszczalna 1 duża łyżka
-
mąka tortowa 2 i 1/2 szkl + 2 łyżki do białej części
-
proszek do pieczenia 1 łyżeczka z kopką
-
soda oczyszczona 1.2 łyżeczki
Jaja całe ubijamy mikserem do białości razem z cukrem i wanilią.
Mąkę mieszamy z proszkiem i sodą.
Do szklanki wlewamy sobie rum, wodę gazowaną, amaretto.
Do ubitych jaj stopniowo po 1 łyżce dodajemy mieszankę alkoholową, następnie powoli wlewamy olej, na koniec dodajemy mąkę, lekko mieszamy mikserem.
Masę przekładamy do dwóch takich samych miseczek, dzielimy po równo, do jednej dodajemy 2 łyżki mąki, do drugiej kakao i kawę, mieszamy delikatnie aż się połączy.
Foremkę 35cmx 12cm wykładamy papierem, na środek kładziemy 2 łyżki ciasta jasnego, na to samo miejsce ciasto ciemne, cały czas kładziemy ciasto na ciasto, dzięki temu, samo ładnie się układa w paseczki.
Pieczemy w 180st ok 50min do suchego patyczka.
Wyglada przepieknie :)
OdpowiedzUsuńsmkowite
OdpowiedzUsuńCudnie wygląda. Musze wypróbować przepis <3
OdpowiedzUsuńNa pewno bardzo dobre , bo tak wygląda
OdpowiedzUsuńproste a jednak zawsze bardzo wyczekane przez moich domowników, szybko zmyka, pasuje i do herbatki i kawki :)
OdpowiedzUsuńOj, aż mi zapachniało tym pysznym ciastem :)
OdpowiedzUsuń