Składniki
Mięso i dodatki ;
-
udka kurczaka 3 udka
-
sól do smaku 1 łyżeczka
-
kminek mielony 1 łyżeczka
-
papryka słodka mielona 1 łyżeczka
-
majeranek 1 łyżeczka
-
kolendra mielona 1 łyżeczka
-
pietruszka 1 szt
-
por 10 cm
-
papryka czerwona 1/2 szt
-
cebula czerwona 1 szt
-
seler 1/3 szt
-
pomidor 1 szt duży
-
masło 1 łyżka
-
koperek siekany 1 łyżka
-
czosnek 3 ząbki
-
ziemniaki 500 g
-
jaja 1 szt
-
mąka pszenna typ 650 1/2 szkl
-
masło 1 łyżka
-
olej do smażenia 1 L
Udka myjemy, oczyszczamy i kroimy na pół, uzyskujemy pałki i podudzia.
Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą i nacieramy nimi mięso, zostawiamy na 2-3 h.
Warzywa kroimy w paseczki, będą ładnie wyglądały po uduszeniu.
Do naczynia żaroodpornego wkładamy mięso, na nie układamy warzywa i mozna jeszcze lekko oprószyć solą i pieprzem.
Do miseczki dajemy sobie masło, dodajemy posiekany koper i czosnek, całość ugniatamy widelcem.
Tak przygotowane masło dajemy na warzywa, wkładamy do piekarnika na 1h do 170st i pieczemy pod przykryciem.
PĄCZKI ZIEMNIACZANE :
Te pączki są inne niż robię zazwyczaj, bo chciałam im nadać kształt więc są bardziej zwarte poprzez dodanie większej ilości mąki.
Ziemniaki gotujemy, studzimy i przeciskamy przez praskę, dodajemy jajo, masło i mąkę, wyrabiamy, jeśli nie da się formować wałeczków, należy dodać mąki, zależy to od jej typu.
Z ciasta ziemniaczanego formujemy wałeczki, po czym smażymy je na głębokim oleju, do zrumienienia się.
kocham takie dania tylko szkoda że nie lubię gotować
OdpowiedzUsuńmniam
OdpowiedzUsuń